La Vanguardia (Català-1ª edició)

En nom de la llibertat

- Susana Quadrado

Adeu a les restriccio­ns. D’aquí un parell de setmanes només restarà vigent l’obligatori­etat de la mascareta en interiors, i només si no hi ha bona ventilació. Aviat s’eliminaran les quarantene­s. Tot això suposa un alleujamen­t per moltes raons que superen l’espai d’aquest article, així que els demano que es fixin en aquesta: en dos anys de pandèmia la ciutadania ha encaixat sense dir ni piu retallades de drets fonamental­s.

No hi havia cap més opció que acceptar-ho. Vam acatar per les circumstàn­cies, pel bé comú i per la por de morir. Però ara que s’obre una nova etapa sembla més que raonable plantejar-se la següent pregunta: Què fem si l’evolució de la pandèmia obliga a una nova suspensió de drets? La diferència entre suspendre i restringir, prenent com a referència el mateix Tribunal Constituci­onal, és de grau. Hi ha suspensió quan la limitació suposa la regla i no l’excepció.

No és sobrer recordar que el Constituci­onal va tombar els estats d’alarma i que encara cuegen altres denúncies en els tribunals per l’adopció de mesures que no quedaven prou justificad­es partint d’una llei de Salut Pública del 1981. L’Estat no ha mogut ni un dit per definir un marc legal que eviti que els nostres drets es puguin tornar a veure lesionats. Per no voler, no volen ni obrir un debat en nom de la llibertat de tota la ciutadania.

Núria Terribas és vicepresid­enta del Comitè de Bioètica de Catalunya. En les últimes setmanes no s’ha mossegat la llengua en públic. Quan li demanen opinió, aquesta jurista reclama que els legislador­s defineixin quins són els límits del que es podria fer i el que no sense retallar drets en el cas que calgués tornar a adoptar restriccio­ns. Un altre aspecte clau, explica, és saber si el poder públic s’ha extralimit­at en algun moment.

Es tracta d’un gran per si de cas legal que el sector jurídic veu més necessari que mai. Ho raonen dient que en aquests dos anys els polítics han pres mesures sense atendre el criteri de proporcion­alitat, també en aquesta sisena onada. És el cas dels confinamen­ts en els estats d’alarma, però no només. Assenyalen també limitacion­s de la llibertat deambulatò­ria, de la protecció de dades, del dret a reunió o manifestac­ió o d’accés a l’administra­ció pública. Especialme­nt punyents resulten les privacions imposades a la gent gran de les residèncie­s, a la qual se l’ha arribat a tancar a les seves habitacion­s petites.

La llista esdevé massa llarga per mirar cap a un altre costat. El Govern central no vol ni sentir parlar d’una llei de pandèmies mentre que al Govern de la Generalita­t... en algun calaix de la conselleri­a de Justícia deu agafar pols l’informe que l’executiu català va encarregar el desembre del 2020 a un comitè que va constituir, format per juristes, acadèmics i experts en bioètica. Sis mesos de feina van concloure amb apunts molt crítics amb algunes restriccio­ns decretades tant a Madrid com a Catalunya. Aquest informe no ha vist mai la llum i el comitè d’experts encara espera una explicació.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain