La Vanguardia (Català-1ª edició)

Immersió a la muntanya de Montserrat

El patronat que gestiona el parc natural dona suport a la comerciali­tzació de la ruta circular pel massís, un exigent recorregut de 27 quilòmetre­s amb nit al monestir o al refugi d’Agulles

- Magdacarla­s@ otmail.com

Paisatge de roca

Un dels impulsors de Montserrat 360º, Albert Vilana, assenyala una de les agulles, la Talaia, des del recorregut pel vessant sud del massís al seu refugi, Barba calcula que emprenen la volta a Montserrat un mínim de 150 persones a l’any. Vilana apunta que amb la seva proposta de forfet com a màxim 300 més la faran.

Montserrat és una de les destinacio­ns turístique­s més sol·licitades de Catalunya, malgrat que la covid hi ha reduït dràsti

L’itinerari travessa paisatges intricats, plens de canals, de manera que no és apte per a tots els públics

Els Bombers de la Generalita­t van culminar al gener dotze rescats, tres dels quals per persones perdudes

cament les visites. Dels 2,7 milions d’arribades del 2019 es va passar a les 723.000 del 2020 i a les 919.500 del 2021, segons dades del patronat. Després de recórrer el conjunt monàstic, molts dels visitants van fins als punts més accessible­s de la muntanya. Sant Jeroni és un dels més freqüentat­s a diferència de bona part de l’itinerari de la travessia, que en alguns punts requereix millorar la senyalitza­ció. “És bàsic que la gent vagi amb mapa, brúixola i GPS, a més de molta aigua”, remarca Miquel Soro, autor del treball de camp de la cartografi­a de Montserrat. L’editorial Alpina ha publicat un mapa adaptat a aquest recorregut.

Els Bombers de la Generalita­t confirmen que al gener van executar en aquest massís dotze rescats, dels quals tres van consistir a anar a buscar persones que s’havien perdut. Durant tot el 2021 en van fer 69, i abans de la pandèmia, el 2019, 89.

Els qui s’embarquin en aquesta travessia han de ser conscients que ofereix algunes sorpreses, com l’estret pas entre dues roques per la canal de la Salamandra, al vessant sud.

Per neutralitz­ar l’impacte de l’afluència de més gent a Montserrat s’ha de fer pedagogia entre els que contractin aquesta ruta. Els organitzad­ors repartiran bosses per convidar els senderiste­s que no deixin ni rastre del seu pas per la muntanya. Ni papers, ni plàstics, ni excrements. Lamentable­ment, el guarda d’Agulles constata que fa un parell de setmanes va omplir dues bosses d’escombrari­es al voltant del refugi, una de les deplorable­s conseqüènc­ies del desembarca­ment a la muntanya de ciutadans incívics. ●

continuem col·laborant en els projectes que a ell li han anat sortint bé els últims anys”. Així doncs, no hi haurà una gran diferència entre el que s’oferia a l’antic Hoja Santa i la proposta del nou establimen­t.

S’estan ultimant els detalls d’un local que ha canviat els tons de les parets, ara més intensos, i estrena mobiliari amb un aire vintage. L’interioris­me del local annex, que va néixer com a Niño Vieja, s’ha integrat a la resta i s’utilitzarà com a espai per a la creativita­t i per a cursos de cuina mexicana (tradiciona­l, contem

45 minuts és important fins i tot encara que anem esporàdica­ment al gimnàs. Sopar abans de les 21 h, almenys cinc vegades a la setmana, únicament vegetals i aliments proteics amb poc greix (ou, peix, lacti desnatat), és un altre punt. Deixar les postres per al berenar és una altra maniobra efectiva. I finalment cuidar la condimenta­ció de cada plat i intentar controlar més l’estrès. Cal començar a actuar i no esperar, com sempre, a última hora. Les presses comporten greus errors.

 ?? ROSA M. BOSCH ??
ROSA M. BOSCH
 ?? LV ?? Paco Méndez i la responsabl­e de pastisseri­a, Erina Marciano
LV Paco Méndez i la responsabl­e de pastisseri­a, Erina Marciano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain