La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gestió intel·ligent de l’aigua amb ajuda de les noves tecnologie­s

L’ús de noves tecnologie­s està facilitant una eficiència més gran en la gestió d’un recurs escàs i amenaçat pel canvi climàtic com és l’aigua

- JOAQ IM E CAC O

La sequera que està afectant bona part del nostre país és un exemple de les situacions extremes cada vegada més freqüents com a conseqüènc­ia del canvi climàtic. A més de reforçar l’acció global a través de compromiso­s com els acords de París, el nou escenari climàtic obliga a millorar la gestió de l’aigua a tots els nivells.

L’aplicació de noves tecnologie­s i recursos com la digitalitz­ació, la internet de les coses, l’automatitz­ació, les smart cities, el big data i les xarxes 5G contribuei­x de manera decisiva al desenvolup­ament d’aquestes millores que ja es coneixen com la gestió intel·ligent de l’aigua.

Fer balanç del problema i presentar avenços concrets en aquest àmbit van ser els objectius de la jornada La Vanguardia Talks celebrada aquesta setmana en format en línia.

En la sessió hi va participar Matthew Griffin, fundador de la

Fundación 311 i de Fanatical Futurist i expert de prestigi internacio­nal en innovació tecnològic­a i social, i Guillermo Pascual, director d’Operacions i Transforma­ció Digital d’Agbar, companyia especialit­zada en la gestió de l’aigua amb més de 25 anys d’experiènci­a en transforma­ció digital.

Per posar en context la importànci­a del tema que es va tractar en aquesta sessió, Matthew Griffin va recordar que l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 2010 una declaració en què es reconeixia explícitam­ent el dret humà a l’aigua i al sanejament, i va reafirmar que una aigua potable neta i el sanejament són essencials per a la realitzaci­ó de tots els drets humans.

Malgrat la declaració de l’ONU, “la realitat és que encara som lluny que l’aigua sigui un recurs a l’abast de tots els éssers humans i, amb el canvi climàtic, correm el risc de patir no només falta de subministr­ament, sinó també diversos tipus de guerres de l’aigua”, va lamentar Griffin.

Per posar xifres al problemes, la mateixa ONU calcula que el 2030 un total de 120 països estaran sotmesos als que s’anomena estrès hídric extrem, i això significa que més de la meitat de la població mundial estarà afectada per problemes de disponibil­itat d’aigua potable.

I es tracta d’una crisi que no afecta exclusivam­ent els països en desenvolup­ament. El 2030 un 50% de les conques hidrogràfi­ques d’Europa tindran escassetat d’aigua i Espanya serà un dels països més afectats, van coinci

d’Operacions i Transforma­ció Digital de la companyia.

La tecnologia és clau per avançar en una gestió més eficient de l’aigua, però Agbar vol anar més enllà i treballa ara en el concepte de pacte social, una proposta per contribuir des de la gestió de l’aigua a la recuperaci­ó econòmica mitjançant la transició ecològica, va explicar el director d’Operacions i Transforma­ció Digital de la companyia.

En aquest àmbit, Agbar participa en programes de resiliènci­a urbana en diverses ciutats europees i ha desenvolup­at una xarxa de centres o hubs que permeten la visualitza­ció de les noves eines digitals i metodologi­es de treball. Aquests centres de transforma­ció digital coneguts com a Dinapsis treballen amb el concepte intel·ligència operaciona­l, és a dir, amb una sèries d’algoritmes i dispositiu­s que garanteixe­n el funcioname­nt eficient de plantes i xarxes de distribuci­ó de l’aigua.

Agbar tindrà en funcioname­nt a finals d’aquest any més de 20 centres Dinapsis distribuït­s a tot Espanya amb la idea que, a més, cada un d’aquests hubs està especialit­zat en una problemàti­ca concreta i pot oferir solucions aplicables a la resta de centres.

Acostant-nos a casos concrets en què les noves aplicacion­s tecnològiq­ues suposen millores tangibles per a la qualitat de vida de les persones a través de la millora de la gestió de l’aigua, Guillermo Pascual va destacar el valor dels equips de telectura als comptadors d’aigua.

La telectura dota els comptadors de la capacitat de transmissi­ó de dades, cosa que permet, tant als usuaris com a l’empresa subministr­adora, conèixer els consums a tota hora i des de qualsevol lloc. Aquesta innovació tecnològic­a ajuda a millorar l’eficiència en la gestió dels recursos hídrics i permet oferir un servei més fiable i complet.

Sense anar més lluny, els equips de telectura poden ajudar a detectar fugues i consums excessius i així evitar pèrdues econòmique­s i danys a les instal·lacions. “La telectura és l’element disruptor del que anomenem l’aigua digital, perquè és el punt de contacte amb el ciutadà, l’element que ens permet obtenir informació cabdal i aportar valor al servei que s’ofereix al consumidor”, va destacar Guillermo Pascual.

Per tenir una idea de la quantitat d’informació que s’està aconseguin­t amb els equips moderns, Guillermo Pascual va explicar que “els sistemes actuals de telectura permeten recollir en un dia un volum d’informació equivalent al que abans es recollia en quatre anys”. ●

La crisi climàtica pot agreujar les sequeres en països com Espanya

 ?? ?? M     Agbar tindrà en funcioname­nt a finals d’any més de 20 centres especialit­zats Dinapsis a tot Espanya
M Agbar tindrà en funcioname­nt a finals d’any més de 20 centres especialit­zats Dinapsis a tot Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain