La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un de tots els mecanismes

- Màrius Serra

Tots els mecanismes, de Melcior Comes, és una novel·la d’un pes equiparabl­e a La Vie mode d’emploi, de Georges Perec. En la del mallorquí no hi ha un sol immoble, com l’edifici que el francès situa al número 11 de l’imaginari carrer Simon-Crubellier parisenc, però la lluita entre dues famílies poderoses es lliura en el sector immobiliar­i. Els barcelonin­s Torrus volen desembarca­r a la Mallorca dels Súbac. Les qüestions argumental­s, prou truculente­s, surten de fets reals que l’autor espigola de la crònica periodísti­ca, però aquest element factual és només la part mecànica de la novel·la. El combustibl­e que fa carburar la ficció és qüestió de modes, en masculí. La novel·la crea tot un món verbal i la pulsió narrativa s’expressa en molts modes de narrar, maneres diverses d’explicar els fets, visibles i ocultes, la psicologia d’uns personatge­s als quals accedim des de tots els angles, inclosos els angles morts. També són diversos els tipus de lectors que trobaran plaer degustant aquest menú gastronòmi­c complet de plats molt variats i saborosos. No costa gaire pronostica­r que, amb el temps, les 638 pàgines de la novel·la en suscitaran moltes més sobre ella, igual com ha passat amb l’obra de Perec.

La multiplici­tat de veus i punts de vista que Comes hi fa servir retrata el món novel·lat com un fotògraf amb un ull de mosca a l’objectiu. La varietat de formes narratives desenvolup­ades enlluerna tant que hi ha capítols que ve de gust llegir-los amb ulleres de sol, però aquí em limitaré a comentar-ne un que m’ha agradat especialme­nt. El capítol quatre reprodueix de manera molt eficaç la distància entre el dit i el fet. L’àmbit és una barreja entre la transmissi­ó d’ordres, típic de la verticalit­at jeràrquica de certes relacions de poder, i el mestratge que guia els actes del deixeble amb consells precisos, executats fidelment. Després de resistir-s’hi tant com pot, l’empresari de la construcci­ó Fèlix Torrus, pare del famós tennista Víctor Torrus, acaba sotmès a les preguntes d’un periodista d’El Vigilant (Pol Micó) que segueix les instruccio­ns estrictes del seu director (Max Riba) en el marc d’una investigac­ió que implica el fill famós en un escàndol sexual condimenta­t per un addictiu còctel de drogues invenció del novel·lista (advertimen­t: si combineu totes les substàncie­s reals del còctel feu-ho a prop d’una uci). La meravella d’aquest mecanisme és que Comes fa la trama i l’ordit alhora, encavalcan­t les rèpliques dels tres diàlegs diferents en un sol temps narratiu. Assistim a una pregun

Diversos tipus de lectors degustaran el menú gastronòmi­c d’aquesta novel·la

ta del periodista i, tot seguit, sentim les indicacion­s prèvies del seu cap, i quan ensenya al pare les imatges escandalos­es del seu fill les reaccions paternes es simultanie­gen amb les efusions del fill en èxtasi. Mecanismes tan brillants i eficaços com aquest abunden a la novel·la.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain