La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE porta la Xina davant l’OMC per les traves a les patents tecnològiq­ues

Brussel·les acusa Pequín d’abusar del seu poder per accedir a la innovació europea

- Rrussel·les. Correspons­al

La batalla tecnològic­a entre la Unió Europea i la Xina sobre innovacion­s com les xarxes 5G va arribar ahir fins a l’Organitzac­ió Mundial de Comerç (OMC). Després de mesos de contactes infructuos­os, la Comissió Europea ha decidit denunciar Pequín per restringir l’accés a la justícia de les companyies europees per defensar les seves patents quan se senten perjudicad­es perquè els rivals xinesos estan utilitzant les seves innovacion­s de forma il·legal o sense pagar una compensaci­ó adequada.

Empreses europees com Ericsson o Nokia han quedat, segons Brussel·les, en una situació de “fort desavantat­ge” a l’hora de defensar els seus drets. El litigi té el seu origen en la sentència dictada pel Tribunal Suprem de la República Popular de la Xina l’agost del 2020, que autoritza els tribunals xinesos a dictar resolucion­s que impedeixin de demandar les companyies en tribunals estrangers.

Una altra mesura de pressió per desincenti­var les denúncies és l’amenaça d’imposar multes de 130.000 euros diaris a les empreses que vagin a la justícia en altres països.

A la pràctica, d’acord amb la Comissió Europea, això es tradueix en què les companyies xineses –per exemple, els fabricants de telèfons mòbils– reclamen aquestes resolucion­s judicials per obtenir accés a tecnologie­s desenvolup­ades per empreses europees “a preus més barats o fins i tot de forma gratuïta”. Sovint, les companyies afectades acaben cedint a la pressió i accepten cobrar-los taxes per sota del preu de mercat per l’ús de les patents.

El fenomen afecta especialme­nt “tecnologie­s clau” com les de les xarxes 3G, 4G i 5G i les denominade­s “patents essencials per a estàndards tècnics”. Es tracta de patents “essencials” per fabricar productes com telèfons mòbils i els seus propietari­s s’han compromès a concedir llicències d’aquestes patents als fabricants en condicions justes, raonables i no discrimina­tòries. Entre els beneficiar­is de les pràctiques de la justícia xinesa es troben fabricants de telèfons mòbils com Huawei, ZTE i Oppo. “Hem de protegir la puixant indústria europea de l’alta tecnologia, és un motor per a la innovació que garanteix el nostre paper de lideratge en el desenvolup­ament de futures tecnologie­s innovadore­s”, va defensar el vicepresid­ent de la Comissió Europea i titular de la cartera de Comerç, Valdis Dombrovski­s, en anunciar la decisió de l’executiu comunitari de portar el cas davant l’OMC.

“Les empreses europees tenen dret a buscar justícia quan la seva tecnologia està sent utilitzada de manera il·legal”, va subratllar a continuaci­ó.

En la presentaci­ó del cas davant l’OMC, la Comissió Europea esmenta quatre casos concrets, els dictàmens emesos per la Xina contra el grup japonès Sharp, l’empresa sueca Ericsson i les nord-americanes InterDigit­al i Conversant.

Una altra de les possibles companyies europees perjudicad­es és el grup finlandès Nokia, que recentment va anunciar que ha assolit la xifra de 4.000 famílies de patents essencials per a la telefonia de cinquena generació (5G), la qual cosa la converteix en líder en aquest sector. Només el 2020, la companyia va ingressar 1.402 milions d’euros en concepte de llicències de la seva propietat intel·lectual, un negoci que li va aportar un benefici operatiu de 1.164 milions d’euros.

D’acord amb la UE, les pràctiques xineses davant els intents de les empreses europees de defensar les seves patents són incompatib­les amb els acords internacio­nals sobre propietat intel·lectual. L’obertura de consultes recamada per la UE és

La justícia xinesa prohibeix denunciar a l’estranger empreses xineses per l’ús de llicències

El litigi entre la UE i Pequín afecta patents “essencials” per desenvolup­ar xarxes telefòniqu­es de 5G

el primer pas del marc de resolució de conflictes d’aquest organisme. Si les converses no permeten arribar a una solució satisfactò­ria per a les dues parts en el termini de 60 dies, la part demandant pot sol·licitar el nomenament d’un panell per dictar un veredicte. ●

 ?? Agèng SesB a rèllorsRG ?? Un anunci de Huawei Technologi­es per l’Any del Tigre a Xangai
Agèng SesB a rèllorsRG Un anunci de Huawei Technologi­es per l’Any del Tigre a Xangai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain