La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Estat francès recapitali­tza EDF després d’encarregar-li sis reactors nuclears nous

-

L’Estat francès, que controla l’elèctrica EDF amb gairebé un 84% del seu capital, participar­à amb aquest mateix percentatg­e en una recapitali­tzació de la companyia per import de 2.500 milions d’euros, després d’haver-li encarregat la construcci­ó de sis nous reactors nuclears per a la descarboni­tzació energètica.

El ministre de Finances, Bruno Le Maire, va explicar en una entrevista a l’emissora RTL que l’Estat aportarà 2.100 milions d’euros en l’operació i que no hi haurà nacionalit­zació de l’empresa. “Necessita l’ajuda financera de l’Estat”, va subratllar Le Maire, que va recordar el mal moment que passa l’empresa per la indisponib­ilitat d’alguns dels seus reactors atòmics, la qual cosa suposarà una reducció de la producció d’electricit­at aquest any.

El ministre va recordar, a més, que la setmana passada el president francès, Emmanuel

Macron, va anunciar la seva intenció de construir mitja dotzena de nous reactors nuclears de tipus EPR per renovar el parc actual. Les nuclears generen entorn del 70% de l’electricit­at del país i els primers nous reactors haurien d’entrar en servei en l’horitzó de 20352037.

A més de participar en l’augment de capital, l’Estat continuarà rebent els dividends d’EDF en accions pròpies.

L’empresa, que va presentar ahir els seus resultats del 2021, tenia a l’acabar el passat exercici un voluminós deute de 43.000 milions d’euros (700 milions més que un any abans) que frenen els seus projectes d’inversió.

L’empresa va multiplica­r per 7,9 el seu benefici l’any passat fins a 5.113 milions d’euros. La xifra de negoci va assolir els 4.461 milions d’euros, xifra que suposa un 22,3% més que el 2020. “El 2021, EDF va complir els seus objectius comercials, operatius i financers”, va declarar Jean-Bernard Lévy, president i conseller delegat de la companyia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain