La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia dedica 5.800 milions més per suavitzar la factura energètica

Draghi estudia alternativ­es a Rússia per si un conflicte afecta els subministr­aments

- Aoma. Correspons­al

El primer ministre italià, Mario Draghi, va anunciar ahir una nova injecció de diners públics per mitigar l’augment de les factures de la llum i el gas al país. En total es tracta de 5.800 milions d’euros per ajudar que les llars i les empreses no es vegin tan afectades per la pujada dels preus del petroli i el gas, que està afectant, com en altres països europeus, la recuperaci­ó econòmica després de la pandèmia.

Segons va explicar l’expresiden­t del Banc Central Europeu (BCE) l’objectiu del decret és donar suport a l’economia en una fase difícil. “Vam tenir una actuació molt positiva el 2021. Ara veiem un alentiment per l’evolució del preu de l’energia”, va dir. “El Govern vol ajudar els ciutadans en aquest moment de dificultat –va continuar– per evitar que l’encariment de l’energia es tradueixi en un menor poder adquisitiu de les famílies i una menor competitiv­itat de les empreses”.

No és el primer paquet italià en aquest sentit, després d’haver ja destinat 4.200 milions el 2021 i 5.500 milions per al primer trimestre del 2022. La mesura aprovada aquest divendres està concentrad­a en els mesos d’abril a juny. Segons el premier, els recursos no implicaran una desviació pressupost­ària sinó que estan finançades pels marges de creixement de les finances públiques de l’any passat. Com en les anteriors intervenci­ons, el

Roma potenciarà la producció de gas italià a fi de reduir la dependènci­a d’Itàlia de l’exterior

gruix consisteix a pagar una part de les factures als consumidor­s i les empreses a través eliminar càrrecs fixos del sistema (despeses incloses a la factura destinades a renovables, investigac­ió o el tancament de nuclears), que en el cas de la factura de la llum suposen un 20% del total del rebut. També mantenen la reducció de l’IVA al 5% sobre el gas, tant per a les llars com per a les empreses, a més de mesures per suavitzar l’impacte dels preus en les famílies més vulnerable­s.

A més, Roma també accelerarà la producció del gas italià per reduir la dependènci­a italiana de les energies fòssils i del gas estranger, i introduirà mesures de simplifica­ció per accelerar la construcci­ó de plantes d’energia renovable. El decret inclou una gran partida per potenciar la transforma­ció del sector de l’automòbil cap a l’electrific­ació, que serà de 800 milions aquest any i de 1.000 milions anuals durant vuit anys més. En la roda de premsa, Draghi també va abordar l’alta dependènci­a italiana del gas rus, que suposa més d’un 40% del total del gas comprat a l’exterior.

El mandatari italià, que va confirmar que aviat es reunirà amb Putin a Moscou, va assegurar que el seu Govern estudia altres possibles subministr­aments de gas en el cas que les importacio­ns de Rússia es veiessin afectades per una escalada a Ucraïna. Itàlia insisteix davant els socis europeus que unes eventuals sancions a Rússia si es concreta una invasió no incloguin al sector energètic. ●

 ?? RICCARD  ANTIMIANI / EFE ?? Mario Draghi, primer ministre d’Itàlia, en la confer de premsa celebrada ahir a Roma
RICCARD ANTIMIANI / EFE Mario Draghi, primer ministre d’Itàlia, en la confer de premsa celebrada ahir a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain