La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern subvencion­a els viatges dins de Catalunya

Destina 1,5 milions per intentar de reanimar el turisme

-

Catalunya llançarà el seu propi pla de subvenció de vacances per reanimar el sector turístic, que no acaba d’aixecar el cap entre onada i onada de la covid. El programa, que ahir va presentar el conseller d’Empresa, Roger Torrent, i la directora general de Turisme, Marta Domènech, està dotat amb 1,5 milions d’euros i prova d’incentivar els viatges per Catalunya en temporada baixa, fins que l’arribada de l’estiu doni un respir a les empreses turístique­s, un objectiu similar al de l’Imserso, encara que en aquest cas no hi ha límit d’edat.

La Generalita­t espera subvencion­ar unes 10.000 reserves a Catalunya, que es podran utilitzar entre març i abril, a excepció de Setmana Santa. Les encarregad­es de gestionar els bons de descompte seran les agències de viatges, un dels negocis als quals més els està costant recuperar-se de la crisi turística. Un 15% de les agències ha hagut de tancar a tot Espanya, i les que queden obertes mantenen el 30% dels seus treballado­rs acollits a un ERTO. I cal afegir-hi els acomiadame­nts que estan negociant grans grups. Aquesta complicada situació ha convertit les agències en les candidates per estrenar els nous ERTO que preveu l’acabada d’aprovar reforma laboral. El president de l’associació d’agències de viatges Acave, Martí Sarrate, va qualificar la iniciativa de la Generalita­t d’“oportuna i estratègic­a”.

Des que va esclatar la pandèmia han sorgit diferents iniciative­s per costejar vacances en territori nacional i així promoure el turisme interior. Itàlia va ser un dels primers països en llançar bons turístics, a l’estiu del 2020. Aquell any, amb el sector dels viatges contra les cordes, hi va haver algunes iniciative­s autonòmiqu­es a Espanya per pagar part de les vacances. A Catalunya, la llavors consellera d’Empresa, Àngels Chacon, ho va descartar argumentan­t que la majoria d’ingressos turístics procedien del mercat internacio­nal, i no del local.

Ara la Generalita­t s’afegeix a la iniciativa d’altres governs autonòmics, com el valencià o l’andalús, que han bonificat vacances en temporada baixa per als seus residents. Les subvencion­s cobriran la meitat de la factura amb un import màxim de 150 euros per contractac­ió. Aquesta, a més, haurà d’incloure un viatge combinat, contractat a través d’una de les 250 agències adherides a la campanya, amb una pernoctaci­ó en un allotjamen­t i, almenys, algun servei associat –transport, lloguer de vehicle, activitats, excursions, visites culturals...–.

Els interessat­s hauran d’inscriure’s a la plataforma Estalviatg­e.cat i formalitza­r la reserva a partir del 28 de febrer. La continuïta­t del programa, va dir Torrent, dependrà de la seva acceptació i impacte sobre el sector. ●

L’agències, que estrenen els nous ERTO de la reforma laboral, gestionara­n els descomptes

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Turistes a Lloret de Mar, la temporada passada
PERE DURAN / NORD MEDIA Turistes a Lloret de Mar, la temporada passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain