La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xina, últim bastió de la política de tolerància zero contra la covid

-

Dos anys després de l’inici de la pandèmia, la Xina continua fidel a la seva política de tolerància zero. Al contrari que la majoria, el país manté el seu rebuig de conviure amb el patogen i aposta per una acció primerenca i sense miraments per tallar de soca-rel qualsevol brot.

Una estratègia que li ha brindat excel·lents resultats interns –pocs contagis i morts, creixement econòmic–, però que planteja dubtes sobre com i quan s’obrirà al món.

Els seus mètodes són una versió refinada dels que es van aplicar al principi a Wuhan. N’hi ha prou a detectar un sol positiu i les autoritats recorren a campanyes en què fan tests massius, restriccio­ns a la mobilitat i, si ho consideren necessari, confinamen­ts quirúrgics.

És el que va passar al desembre a Xi’an, una ciutat de 13 milions d’habitants, que va ser confinada amb menys de 150 casos; o més recentment a Baise, ciutat meridional de 3,6 milions d’ànimes que van aïllar quan van trobar un positiu afectat per la variant òmicron.

Mentrestan­t, continuen les mesures per protegir-se de l’exterior. Les fronteres estan tancades gairebé completame­nt des del març del 2020, i als que entren els espera una rigorosa quarantena d’entre 14 i 21 dies –depèn de la ciutat– en hotels pagats de la seva butxaca. Per als Jocs Olímpics d’hivern, que acaben avui, han organitzat una “bombolla” inexpugnab­le en què atletes i voluntaris conviuen sense cap contacte amb la població. Amb mesures així, tan sols s’han comptabili­tzat oficialmen­t una mica més de 105.000 infectats i 4.636 morts entre els seus 1.413 milions d’habitants, la majoria en aquelles caòtiques primeres setmanes de pandèmia.

Per a Pequín, els avantatges superen l’àmbit sanitari. Mentre Occident va assenyalar des del minut u la insostenib­ilitat del seu model, el cert és que la Xina va ser la primera gran economia a recuperar-se, amb les seves exportacio­ns disparades i un ràpid creixement inicial que s’ha moderat els últims mesos (tot i així, va tancar el 2021 amb un creixement global d’un 8,1%). A més, les comparacio­ns amb països rivals on el virus ha causat estralls –principalm­ent els Estats Units– ha disparat l’orgull nacional.

Ara, davant les crides a “gripalitza­r” la pandèmia, la Xina aposta per la cautela. Per als seus epidemiòle­gs, el poder de la variant òmicron, la possible aparició de noves mutacions, una possible eficàcia més baixa de les vacunes nacionals i la mateixa consciènci­a sobre les mancances de la seva xarxa sanitària, sobretot a les zones rurals, són un gran risc que amenaça de col·lapsar el sistema. El seu epidemiòle­g estrella, Zhong Nanshan, ja va dir que el país tan sols relaxarà les mesures quan la pandèmia hagi remès a la resta del món i la taxa d’hospitalit­zació i mortalitat s’iguali a la de la grip comuna.

A més, som davant un any clau. A la tardor, el Partit Comunista atorgarà un inèdit tercer mandat a Xi Jinping. Amb vista a mantenir la sacrosanta estabilita­t i que cap brot inesperat no alteri la cita, no es descarta que les mesures es mantinguin. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain