La Vanguardia (Català-1ª edició)

La coartada digital

- Quim Monzó

Ha calgut que Carlos San Juan endegués la campanya “Soc gran, no idiota” i aconseguís un fotimer de firmes de suport perquè hagin decidit fer veure que finalment intenten posar remei a la desatenció que els clients, grans i no grans, reben a les sucursals bancàries. La crònica que dilluns en feia Jaume Masdeu va encapçalad­a pel titular “La banca atendrà presencial­ment els més grans de 9 h a 14 h”. Ja veus quin gran què! Com si l’atenció presencial al matí (i els dijous a la tarda també) no hagués estat la norma fins que un dia van decidir triturar els drets dels clients que hi dipositen els calés. Les patronals bancàries, el governador del Banc d’Espanya i la vicepresid­enta primera del Govern espanyol han firmat un decàleg que vol fixar aquesta nova relació.

Els bancs tenen una barra fenomenal. ¿Calia la iniciativa de Carlos San Juan perquè se n’adonessin? Era evident

De 9 h a 14 h la banca atendrà presencial­ment els més grans

des de fa anys, quan molts clients es queixaven a la premsa de la laminació dels seus drets. Era evident però feien l’orni. No cal ser gaire espavilat per veure que el decàleg firmat és una operació de maquillatg­e i poca cosa més. L’Associació d’Usuaris de Bancs i Caixes considera que és una presa de pèl, i que “no passa d’un rentat d’imatge per superar la inquietud i la protesta ciutadanes davant de les pràctiques del sector”.

És sabut que de vegades Joan Capri anava a La Caixa i demanava de veure els diners que hi tenia estalviats. Els empleats l’hi treien, ell els comptava, es quedava tranquil, els els tornava i se n’anava a casa. Ara, segons el decàleg aprovat, no li ensenyarie­n els diners, sinó que li oferirien un curset de “formació digital” com fan amb tots els vellards, a veure si aprenen ràpid a navegar per internet i, un cop ensenyats, ells poden tornar a les miserables pràctiques actuals. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain