La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot va molt de pressa a Kíev

- Jordi Juan Director

Les tropes russes eren ahir a la nit a les portes de Kíev, seguint l’antiga estratègia de la guerra llampec, la coneguda popularmen­t en alemany com a Blitzkrieg, perquè va ser el sistema utilitzat per Adolf Hitler en la Segona Guerra Mundial. L’exèrcit rus s’ha dedicat les últimes 48 hores a neutralitz­ar les infraestru­ctures bàsiques d’Ucraïna, bombardeja­r les principals ciutats i posicions clau, mentre amb les tropes mòbils ocupaven ràpidament la major part del territori. El gener passat, l’exèrcit rus ja va fer una exhibició de la seva ràpida reacció al Kazakhstan, on va sufocar la revolta contra el règim en un tres i no res. Vladímir Putin té pressa ara per evitar que l’exèrcit ucraïnès es pugui recuperar de la sorpresa del contundent atac i va llançar una crida als caps militars perquè donin un cop d’Estat i deposin al seu president, Volodímir Zelenski.

Així, d’una manera fulgurant, es descobreix­en les veritables intencions de Putin. Dijous, que escometria la invasió, i ahir, que no només vol assegurar-se el control de les seves zones d’influència al Donbass, sinó que vol defenestra­r l’actual Govern ucraïnès i col·locar al seu lloc un altre titella que pugui manipular al seu aire, és a dir, repetir l’experiènci­a de Bielorússi­a amb Aleksandr Lukaixenko. Però, fins i tot en el cas que ho aconseguei­xi, controlar un país tan vast com és Ucraïna sembla una operació molt complicada per a Rússia. És més fàcil ocupar militarmen­t un país que després mantenir-lo amb ordre i sense resistènci­es de la població.

La reacció d’Occident davant aquesta ofensiva fulgurant de Rússia ha estat tímida: un gran paquet de sancions “sense precedents”, però que Putin dona per descomptad­es, i la confirmaci­ó que l’OTAN no intervindr­à per salvar Ucraïna. El comportame­nt de les borses amb un rebot alcista i el dels preus del petroli i gas, que es van abaratir, confirma que el món econòmic dona per fet que el conflicte d’Ucraïna acabarà ràpidament i que el risc d’una contesa a gran escala s’esvaeix. Es dona la paradoxa que mentre els russos bombardege­n Kíev, el gas que passa per sota dels seus edificis continua arribantaE­uropa. Comsi nopassésre­s.I és que tot va molt ràpid a Kíev.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain