La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guerra híbrida, mort convencion­al

Els russos necessiten les xarxes socials per propagar la desinforma­ció tant com els míssils per causar terror

- FÉLIX FLORES Irpín-Kíev Enviat especial

Se suposa que les tècniques de la famosa guerra híbrida de l’exèrcit rus, destinades bàsicament a tornar boig l’enemic, aniran a totes en la batalla per Kíev. Alguns dels seus elements són nous i d’altres responen a pràctiques de tota la vida.

Segons fonts d’intel·ligència citades pel diari Ukraínskai­a Pravda, el pla rus consta de diversos punts. Primer, forçar els ucraïnesos a lluitar a la frontera russa per desprotegi­r la capital i prendre els aeroports. Això és del tot convencion­al.

Però a més, pretén crear el pànic entre la població, de tal manera que provoqui saquejos i l’anhel per fugir de la ciutat. Tampoc no és nova aquesta part, ni tampoc ho és l’objectiu de capturar el Govern. La qüestió és com es fa.

A Irpín, a uns quinze quilòmetre­s del centre de Kíev, grups de veïns fan la ronda des de fa dues nits. A uns cinc quilòmetre­s d’aquesta localitat residencia­l es troba l’aeroport de càrrega de Hostomel. Dijous a la nit hi van fer la seva aparició les primeres tropes russes arribades d’alguna part. I va començar la lluita, amb ple ús de tancs per part ucraïnesa, que estaven esperant al costat d’una pista de terra que creua l’autopista.

Ahir a la tarda, el Ministeri de Defensa rus afirmava que l’aeròdrom era seu i que tropes aerotransp­ortades s’havien unit a les de terra, bloquejant Kíev per l’oest. Però en tot el dia no es va veure un sol avió aproximar-s’hi, i les carreteres en aquest sector estaven obertes per a milers de vehicles que formaven embussos al llarg de desenes de quilòmetre­s en direcció a l’occident del país, lliure de combats.

L’arribada de tropes a l’aeròdrom feia témer que els russos ocupessin les localitats veïnes. Per això la ronda nocturna a Irpín no anava a la recerca de soldats, sinó d’infiltrats.

La desinforma­ció russa va donar el seu gran cop al matí. Un parell de tancs es van passejar lliurement per Kíev i almenys un va aixafar un cotxe aparcat, després dels bombardejo­s intermiten­ts que van començar a les quatre de la matinada. Els russos són a Kíev, era la notícia. Aviat es va saber que havia estat un altre engany propagandí­stic destinat a sembrar la por i el caos. Per a això havien fet servir un grup d’infiltraci­ó i sabotatge amb uniformes i vehicles ucraïnesos i que va ser exterminat. Consultat l’analista militar ucraïnès Mikhailo Samus, deia que els russos practiquen “un munt de moviments suïcides”. Ni hi havia en aquelles hores bloqueig per l’oest de Kíev ni la capital estava assetjada.

L’anomenada ciberguerr­a és la tècnica veritablem­ent nova. Ahir molts esperaven l’apagada electrònic­a.

Qui sap si arribarà avui o demà... El cas és que l’exèrcit invasor necessita les xarxes socials per propagar la desinforma­ció tant com els míssils per causar terror. I la població agredida necessita les xarxes socials per defensar-se. ●

Ahir molta gent a Ucraïna esperava l’apagada electrònic­a, qui sap si arribarà avui o demà...

 ?? S RG Y KOZLOV / EFE ?? Soldat mort al costat d’un dels blindats russos neutralitz­ats per les forces ucraïneses a Khàrkiv
S RG Y KOZLOV / EFE Soldat mort al costat d’un dels blindats russos neutralitz­ats per les forces ucraïneses a Khàrkiv
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain