La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia avisa que l’estació espacial caurà sense control si els EUA veten els seus astronaute­s

- JOSEP CORBELLA Barís.oCa

L’Estació Espacial Internacio­nal (EEI) pot caure a la superfície terrestre sense control si els Estats Units imposen sancions al programa espacial rus, ha advertit Dmitri Rogozin, director de l’agència espacial Roscosmos. En un amenaçador fil de Twitter, Rogozin ha recordat que l’òrbita de l’EEI es controla des del sector rus del complex orbital. La propulsió aportada per naus russes Progress també han de dirigir la reentrada de l’estació en l’atmosfera per destruir-la de manera controlada en el futur.

“Si bloquegeu la cooperació amb nosaltres, qui salvarà l’EEI d’una sortida d’òrbita descontrol­ada i una caiguda als EUA o Europa?”, va tuitejar Rogozin.

“També hi ha l’opció de deixar caure una estructura de 500 tones a l’Índia o la Xina. (...) L’EEI no vola sobre Rússia, així que tots els riscos són per a vosaltres. Hi esteu preparats?”.

Rogozin va llançar aquestes advertènci­es dijous a la nit després que el president dels EUA, Joe Biden, anunciés sancions a Rússia. Biden va declarar al seu discurs que les sancions “degradaran la seva indústria aeroespaci­al, inclòs el seu programa espacial”.

Després de la reacció de Rogozin, la NASA va aclarir que les sancions “continuara­n permetent la cooperació espacial civil entre els EUA i Rússia. No hi ha canvis previstos en (....) les operacions”.

A l’EEI hi conviuen en aquest moment quatre astronaute­s dels EUA, dos de Rússia i un d’Alemanya. Està construïda de manera que els mòduls dels diferents països depenen uns dels altres. El sector dels EUA, per exemple, aporta la major part de l’energia elèctrica i el de Rússia, els ajustos d’òrbita.

A curt termini, “és improbable, tal com estan ara les coses, que s’arribi al punt que els EUA i Rússia deixin de treballar junts a l’EEI”, sosté David Burbach, professor de la Universita­t de Guerra Naval dels EUA, en declaracio­ns a Space.com. A més llarg termini, el futur de l’EEI, a la qual Rússia s’havia compromès a donar suport fins al 2024 i la NASA vol mantenir en servei fins al 2030, queda en l’aire. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain