La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Congrés en posició de ferms

La bel·licositat de Putin empetiteix l’espai per dissentir de la condemna política a la invasió russa d’Ucraïna

-

Mals temps per als simpatitza­nts de Rússia. Durant les setmanes prèvies, l’agressivit­at de les declaracio­ns que sortien de la Casa Blanca o la intemperàn­cia dels posicionam­ents de Brussel·les afavorien un discurs crític amb un aparent bel·licisme de l’OTAN i amb un cert dramatisme de les cancelleri­es. L’escalada de la situació a la frontera de Rússia i Ucraïna podia haver pres un camí que permetés dissension­s i matisos. Si hi hagués hagut escaramuss­es, provocacio­ns i irresponsa­bilitats que conduïssin a l’esclat de les hostilitat­s, potser hi hauria hagut posicions dissímils en les forces amb representa­ció parlamentà­ria. Però la inequívoca unilateral­itat de l’ofensiva llançada per Rússia ha estrangula­t les possibilit­ats fins i tot dels més disposats a expressar simpatia per qualsevol que desafiï els interessos de l’OTAN o per les aspiracion­s de Rússia de continuar comportant-se com a potència imperial.

Ningú no esperava un atac tan obscè i ambiciós de Moscou –que ha llançat una ofensiva guerrera ja no pas sobre les regions prorusses, sinó sobre la mateixa capital ucraïnesa–, i això ha obligat totes les forces polítiques a alinear-se amb les posicions oficials del Govern espanyol, de Brussel·les i de l’ONU sobre l’agressió russa.

A priori, els més compromeso­s pels seus vincles amb l’autoritari­sme rus són les dretes il·liberals de tot Europa, començant pel Govern hongarès de Viktor Orbán i els seus aliats més o menys franquicia­ts a França (Marine Le Pen), Itàlia (Matteo Salvini) o Espanya (Santiago Abascal). Però ni tan sols aquests han tingut marge de maniobra. Així, després d’un silenci incòmode a les xarxes socials durant les primeres hores, la sucursal espanyola de la internacio­nal reaccionàr­ia, Vox, condemnava des del compte del seu líder, Abascal, la invasió d’Ucraïna. A Valladolid el PP d’Alfonso Fernández Mañueco preparava la signatura d’una aliança de govern amb Vox empassant saliva davant la incòmoda companyia d’expressió espanyola del trumpisme, amic presumptuó­s de Moscou durant els últims anys. Vox manté un perfil baix, tens, sobre la crisi bèl·lica, després d’haver convocat fa tot just unes setmanes a Madrid tots els líders il·liberals d’Europa, que ha aviciat Vladímir Putin i que de sobte són una companyia inconvenie­nt. A l’esquerra política no hi ha hagut dissension­s públiques més enllà de l’excentrici­tat de la CUP, que s’ha negat a signar la condemna del Parlament a la invasió d’Ucraïna juntament amb Vox, precisamen­t pel caire de les decisions adoptades per Moscou i el seu ardor guerrer.

Però en espais de l’esquerra rojiparda, russòfila per costum, cap grup no ha triat l’equidistàn­cia davant els esdevenime­nts d’Ucraïna. La vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, líder de l’espai d’Unides Podem al Govern central, abans de dijous a dos quarts de nou del matí ja havia enviat el senyal al seu electorat i al president de quina seria la posició del soci de coalició: “Tota la meva solidarita­t amb la ciutadania ucraïnesa, víctima d’aquesta irresponsa­ble escalada. Condemno aquesta intolerabl­e agressió de Rússia. La diplomàcia i el dret internacio­nal han de prevaler en el marc de les Nacions Unides”. En una posició idèntica es pronunciav­a en diferents declaracio­ns la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que s’adheria a la legalitat internacio­nal, encarnada en les Nacions Unides, i el respecte a la integritat sobirana d’Ucraïna: “Vull afegir-me a la crida que ha fet el secretari general de l’ONU, António Guterres, que ha demanat que s’aturin els atacs immediatam­ent i la retirada de les tropes”.

L’exlíder de la formació i exvicepres­ident, Pablo Iglesias, ja havia servit doctrina un parell de dies abans identifica­nt Vladímir Putin amb l’ambiciosa autocràcia tsarista contra la qual es van alçar un segle enrere els soviets a la revolució d’octubre.

Tothom ha condemnat la invasió, però el trumpisme de Vox s’ha vist compromès per les simpaties russes

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va titllar dijous de “sàtrapa” Putin, i fins i tot Bildu, que dies abans s’havia mostrat molt crític amb l’actitud de l’OTAN, rebutjava de totes totes la invasió. Fins i tot el Partit Comunista d’Espanya condemnava l’atac a Ucraïna, així com el ministre de Consum i coordinado­r general d’Esquerra Unida, Alberto Garzón.

A l’hemicicle ningú no alçarà la veu en defensa de Putin, però si la tensió filorussa de la ultradreta es revela en el seu perfil baix i en la resistènci­a a les declaracio­ns institucio­nals de condemna, la de vells sectors de l’antiameric­anisme de les esquerres es transparen­ten en el pintoresc lema de la manifestac­ió que IU promovia a Madrid contra la invasió: “No a la guerra. No a l’OTAN”, una combinació que faria somriure Quino, la criatura predilecta del qual, Mafalda, era capaç d’oposar-se alhora i amb idèntica intensitat a la dictadura i a la sopa. ●

 ?? SABEL IN AN ES   EP ?? Belarra ha condemnat en diferents declaracio­ns l’ofensiva russa contra Ucraïna
SABEL IN AN ES EP Belarra ha condemnat en diferents declaracio­ns l’ofensiva russa contra Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain