La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els afins a Feijóo intenten contenir qualsevol maniobra de García Egea

Els barons es mobilitzen perquè tots els càrrecs assisteixi­n a la junta directiva

-

menta Alejandra Jacinto, portaveu de Podem a la comunitat.

Tampoc no queda clar quines tasques prestava Tomás Díaz Ayuso per a Artesolar. El germà de la presidenta tenia penjats dos perfils de Linkedin, que ara ha esborrat, en què es presentava com a “gerent de desenvolup­ament de projectes” de l’empresa des del maig del 2016 i, a l’altre, com a “responsabl­e de projectes hospitalar­is”.

Artesolar ha mirat de desvincula­r-se’n assegurant en un comunicat que Tomás Ayuso només era un “col·laborador extern” entre els més de 30 amb qui compta. El 2019 li va pagar una mitjana de 2.650 euros al mes, que l’any següent es va reduir a 2.000 euros i a 1.000 fins al setembre del 2021 quan, segons el comunicat, “va concloure la col·laboració”. Les primeres informacio­ns sobre els contractes d’Artesolar i els vincles amb el germà de la presidenta les va publicar ElDiario.es ja a finals del 2020.

L’administra­dor únic d’Artesolar Il·luminació és l’empresari d’origen xinès Chen Shengli, segons el registre mercantil. També és l’accionista majoritari d’una altra empresa anomenada Arteconfor­t Hotel S.L. Tot i que el seu objecte social apunta a la “llar, l’hostaleria, el lleure i la imatge personal”, el juliol del 2020 aquesta empresa va obtenir un contracte de mascaretes de la Conselleri­a de Salut de la Comunitat de Madrid per 150.000 euros. Va ser un contracte per la via d’emergència, és a dir, sense concurs ni publicitat. ●

No serà un passeig militar. Alberto Núñez Feijóo i els qui l’acompanyen en la substituci­ó de Pablo Casado estan convençuts que algú està interessat a posar-los bastons a les rodes, i miren amb recel el ja ex secretari general del PP Teodoro García Egea, gran coneixedor del partit i els estatuts, després del seu pas pel post de comandamen­t del PP durant tres anys. La intenció dels líders territoria­ls és mobilitzar tots els integrants de la junta directiva per evitar sorpreses d’última hora i tirar endavant la celebració del congrés.

Van a poc a poc, mesurant al mil·límetre tots els escenaris i pensant cada pas. De moment, centrats en la junta directiva nacional de dimarts vinent. Per això, han mobilitzat tots els líders territoria­ls perquè convidin els membres del màxim òrgan del partit entre congressos i que acudeixin a la cita on s’ha de convocar el congrés extraordin­ari. No volen que un problema de quòrum i la necessitat de mesurar forces suposi un revés.

La junta directiva nacional del

PP està composta per un elevat nombre, que xifren entorn de les 500 persones, tot i que poden ser més. La formen el comitè executiu, que són prop de 100 membres del PP, a qui cal sumar els diputats (89), els senadors (100) i eurodiputa­ts (12). Però no es queda aquí, pertanyen a aquest òrgan els presidents provincial­s i insulars, els presidents i portaveus de les assemblees legislativ­es, els presidents de diputacion­s, consells insulars i cabildos, els alcaldes de capitals de província i de municipis de més de que tirarà endavant la celebració d’un congrés extraordin­ari, pot ser possible que es reclami el quòrum necessari, segons consta als estatuts, per poder fer aquesta petició.

Fonts populars recorden que la convocatòr­ia del congrés requereix el vot favorable de dos terços dels membres assistents. Si els càrrecs que no estan d’acord amb la seva celebració s’acabessin mobilitzan­t, el sector que vol agafar les regnes del partit podria no tenir prou suports per tirar endavant la reunió en què se substituir­à Casado per Feijóo.

La junta directiva nacional del PP també ha de votar Esteban 50.000 habitants, els portaveus González Pons com a president als ajuntament­s de més de del comitè organitzad­or del 500.000 habitants, si no es gocongrés, que immediatam­ent vernen, i alguns càrrecs més. podrà traslladar-se a la seu del

Normalment, molts d’aquests PP per començar a fer els sedirigent­s acaben no assistint a güents passos i que cada organitaqu­esta cita del partit. De fet, cazació territoria­l nomeni un da vegada que es reuneix la junta membre del comitè. directiva per a una cosa imporLa junta directiva nacional tant, com va passar amb la ditambé ha de decidir el lloc on se missió de Mariano Rajoy descelebra­rà el congrés. El presiprés de perdre el govern, s’ha de dent andalús, Juanma Moreno, convocar en un hotel, perquè a va plantejar Sevilla per reforçar les sales de la seu del PP no hi cala seva candidatur­a a les elecciben. Encara que tinguin majoria ons de final d’any, però encara en la reunió i que es doni per fet no s’ha pres la decisió. ●

selleria d’Interior firmava amb l’empresa Iturri en concepte de mantenimen­t de la flota de vehicles del servei d’extinció. Pardo, imputat amb el responsabl­e de la firma a Catalunya, l’actual director Joan Delort, i altres alts càrrecs del departamen­t, ha advertit que no va firmar mai ni un sol contracte i que desconeixi­a el detall de les factures.

L’exdirector de Bombers ha argumentat davant la magistrada que dirigeix la investigac­ió de la unitat central anticorrup­ció dels Mossos d’Esquadra que els contractes estaven infradimen­sionats. I ha assegurat que aquell “+2%” que va anotar en un PowerPoint, i que va aixecar les sospites d’una funcionàri­a d’Interior, s’ha malinterpr­etat. Pardo va afirmar en seu judicial que la xifra correspon al percentatg­e “variable” de despeses de gestió que Iturri, o l’empresa guanyadora del concurs, cobraria a tallers subcontrac­tats.

Un percentatg­e variable que sí que apareix a les clàusules administra­tives del concurs públic del 2017, però en cap annex del contracte de mantenimen­t del 2019, com ha comprovat aquest diari. ●

Pardo assegura que el “2%” que va fer sospitar una funcionàri­a s’ha malinterpr­etat

 ?? POOL / R
UT
RS ?? Teodoro García Egea al seu escó del Congrés el dia 23
POOL / R UT RS Teodoro García Egea al seu escó del Congrés el dia 23

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain