La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘Estat Major’ fallit de l’independen­tisme

Els nou mesos de reunions “a sis” de partits i entitats independen­tistes no han servit per posar en marxa una direcció col·legiada. ERC vol vincular la unitat del moviment a la presidènci­a d’Aragonès i allunyar-la de Puigdemont

- Isabel Garcia Pagan @arcerel n areLIaeBEe­RelrTeLdae­XDÓ

Al’agenda del Govern s’hi ha programat una segona edició de les seves colònies. Pere Aragonès i els seus consellers es tancaran altre cop l’últim cap de setmana de març per reactivar el pla de legislatur­a. El Govern avança al trot mentre els partits ensopeguen. La gestió sense estridènci­es que intenta imposar Aragonès –ni més ni menys que els comuns i el PSC a l’Ajuntament de Barcelona o el PSOE i Unides Podem al Govern espanyol– no serveix per dissipar la imatge autoinflig­ida de divisió de l’independen­tisme i el soroll ofega el full de ruta d’ERC en la presidènci­a.

En paral·lel a la mitja dotzena de comissions de coordinaci­ó entre ERC i Junts, partits i entitats independen­tistes s’han reunit de manera discreta més d’una dotzena de vegades des que es va formar el Govern per arribar a un acord de mínims sobre el qual aixecar una nova estratègia unitària. La relació ha anat del fred a la calor i altre cop al fred fins a la congelació a l’última reunió d’aquell comitè “a 6” a començamen­ts de mes. Els sis són ERC, Junts, la CUP, Òmnium, l’ANC i el Consell per la República, com a ens autònom. I el paper d’aquest organisme, que va idear i empara Carles Puigdemont, continua sent la pedra al camí en la relació entre republican­s i postconver­gents.

La discreció del grup ha estat la clau per mantenir-lo viu fins ara. I l’elecció dels seus membres, un intent de superar plets del passat. En aquesta taula s’hi han assegut Alba Vergés i Marta Vilaret, per ERC, amb Josep Maria Jové vigilant; Jordi Sànchez, Josep Rius o Joan Canadell per Junts; Eulàlia Reguant i Carles Riera per la CUP; Marcel Mauri o Xavier Antich, avançant avui cap a la presidènci­a d’Òmnium; Elisenda Paluzie (ANC), o Toni Comín i Antoni Castellà pel Consell. Fins i tot Lluís Llach ha anat a les reunions itinerants.

Han estat nou mesos de gestació d’un nou Estat Major de l’independen­tisme sense res a donar a llum. Darrere de la incapacita­t per tancar un pacte també hi ha la decisió de Jordi Cuixart de cedir pas a Òmnium a altres lideratges. L’objectiu inicial passava per reformular el Consell per la República i que, transitòri­ament, una “direcció estratègic­a col·legiada” fixés els nous objectius de l’independen­tisme i concretés accions polítiques i de mobilitzac­ió. Aquest era el fil del pacte d’investidur­a entre ERC i Junts. Però quan entra en joc la figura de Puigdemont tot es tensa.

El temps passa i la nova organitzac­ió del Consell per la República no dissipa els recels d’ERC. Els republican­s continuen qüestionan­t tant els seus objectius, com el seu comandamen­t i el funcioname­nt intern. I l’opció de començar a treballar en un comitè format per dos membres de cada organitzac­ió, sota el paraigua del Consell, però que prengui les decisions per consens no ha estat acceptada per ERC. Fonts de la negociació relaten com l’últim intent va tornar a topar amb els republican­s.

La insistènci­a de Junts a posar en marxa un nou Estat Major independen­tista va coincidir amb la ronda de reunions d’Aragonès amb els partits sobiranist­es. ERC defensa que correspon al president liderar la nova unitat independen­tista, i el mateix Aragonès es va posar al capdavant amb la conferènci­a de l’aniversari de les eleccions. Aragonès aspira a compatibil­itzar una majoria parlamentà­ria que bascula entre la CUP i els comuns amb la batalla pel lideratge independen­tista amb Junts, i, a més, mantenir el PSC al vaixell dels grans consensos en defensa del model educatiu i el català. L’equilibri és complex i es veurà a la ronda de reunions que vol mantenir amb diputats i senadors dels partits independen­tistes, però que també estendrà a comuns i socialiste­s. Es veurà si hi ha xarxa quan arribi el torn d’anar a Brussel·les i veure Puigdemont.

Per ERC, són els seus socis independen­tistes que menyspreen la mà estesa del president i no s’estalvien retrets a la “sobreactua­ció” de Jordi Sànchez, Laura Borràs i fins a Puigdemont a l’hora de plantejar un “ministeri d’exteriors lliure”. Per Junts, el que pesa a ERC és la voluntat de convertir-se en el partit hegemònic de l’independen­tisme i arraconar el lideratge de Puigdemont. L’expresiden­t va defensar a la seva última compareixe­nça els “lideratges col·lectius” de l’independen­tisme, però la fórmula no és immune als conflictes. Tampoc a Junts. Ahir, el vicepresid­ent Jordi Puigneró i el conseller d’Economia, Jaume Giró, van allargar les seves visites a Brussel·les per anar fins a Waterloo i trobar-se amb l’expresiden­t... No eren unes colònies. La precampany­a electoral municipal entre ERC i Junts tampoc no ho serà.

 ?? POVANMRRAA AYALA n MYMMP n GMAAY ??
POVANMRRAA AYALA n MYMMP n GMAAY
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain