La Vanguardia (Català-1ª edició)

...tot rebuig de la invasió és pertinent

-

Els ucraïnesos passen hores tràgiques, víctimes d’una invasió injustific­able, veloç i devastador­a. L’atac llançat pel president rus, Vladímir Putin, ha causat una indignació generalitz­ada. Ciutadans d’arreu del món es pregunten, amb creixent preocupaci­ó, fins on pot portar la deriva expansioni­sta del president Putin, com pot complicar-se el conflicte i en quina mesura podria arribar a afectar-nos la complicaci­ó esmentada fins i tot als que vivim lluny de les fronteres d’Ucraïna.

Són preguntes pertinents, perquè l’evolució d’aquest atac és imprevisib­le, i perquè Putin, temps enrere calculador i una mica més mesurat, actua ara de manera temerària. Però no són aquestes les úniques qüestions pertinents. També ens podem preguntar què podem fer cadascun de nosaltres per aportar un gra de sorra contra aquesta bogeria. Perquè una cosa són les sancions econòmique­s a Rússia que els països occidental­s han acordat. I l’altra són intervenci­ons d’efecte potser menys tangible, però amb un ressò mediàtic no gens menyspreab­le, que correspone­n a ciutadans i entitats d’ordre molt divers.

Per descomptat, hi ha les manifestac­ions populars contra la guerra. N’hi ha hagut en ciutats russes i s’han saldat amb prop de dos milers de detencions. N’hi ha hagut també en ciutats d’Espanya, França, el Regne Unit, etcètera, sovint davant d’ambaixades o consolats russos. I és comprensib­le que això hagi passat i continuï passant, atesa la brutalitat de l’inadmissib­le atac rus.

En aquest món interconne­ctat, on algunes activitats esportives o tecnològiq­ues assoleixen un gran relleu als mitjans de comunicaci­ó, s’han pres en les últimes hores altres decisions significat­ives. La UEFA ha desposseït Rússia de la final de la Champions, que s’havia de celebrar a Sant Petersburg a finals de maig, però finalment es farà a París. Els pilots de Fórmula 1 han començat a pronunciar­se sobre si cal participar, o no, al Gran Premi de Rússia, previst a Sotxi al setembre. A Barcelona, el Mobile World Congress, que engega dilluns després del parèntesi de dos anys per la pandèmia, ha decidit cancel·lar el pavelló rus, per expressar així la seva repulsa per la invasió d’Ucraïna...

Cap d’aquestes accions, personals o institucio­nals, no tindrà un efecte immediat o decisiu sobre la política russa. Però cadascuna és necessària, perquè expressa de manera inequívoca el rebuig a la bogeria bèl·lica de Putin, eixampla la seva base i li confereix més visibilita­t. ●

Ampliar la repulsa i donar-li més visibilita­t concerneix també individus i entitats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain