La Vanguardia (Català-1ª edició)

Balanç de danys

-

La guerra a mort entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso ha excedit dels enfrontame­nts que es produeixen per una raó similar –la lluita pel poder– en tots els partits polítics. Ha estat així perquè Ayuso va reaccionar amb una virtut que té d’allò més –coratge–, fent acusacions concretes a persones determinad­es. Un atac al qual Casado va respondre d’entrada per boca del secretari general. Si Ayuso hagués buscat un acord d’amagatons, passant per les forques caudines de la seva submissió a la direcció del partit, res no hauria succeït. Per tant, Ayuso té el mèrit d’haver posat davant l’escrutini públic l’actuació de Casado i García Egea.

Perquè els fets estan clars en l’essencial. Hi ha uns contractes públics de subministr­ament atorgats en temps de pandèmia, en els quals va intervenir un germà d’Ayuso, cobrant per això uns diners. Uns contractes sobre la legalitat dels quals han d’existir molt pocs dubtes, ja que, en cas d’haver-n’hi, haurien estat denunciats fa temps a la Fiscalia pels diferents actors polítics que els coneixien i que li tenen ganes a Ayuso. Uns contractes que –segons Ayuso– s’han utilitzat per la direcció del seu partit per evitar que presentés la seva candidatur­a a la presidènci­a del Partit Popular madrileny. I alhora –sempre segons Ayuso– la direcció del seu partit va intentar també una investigac­ió privada sobre membres de la seva família.

El desenllaç d’aquesta baralla està sent doble: 1) La mort política sobtada de Pablo Casado. 2) El possible reforçamen­t d’Isabel Díaz Ayuso com a futura –no immediata– i possible –després de la incògnita Feijóo– candidata al lideratge de la dreta espanyola. A fi de que aquesta expectativ­a es consolidés, caldria que Ayuso donés compte de tots els contractes en què ha intervingu­t el seu germà en l’àmbit competenci­al de la Comunitat de Madrid, acreditant així que no s’ha incorregut en cap il·legalitat i que les quantitats percebudes s’ajusten als estàndards habituals. Si això fos així, el futur d’Ayuso estaria en franquia i comptaria amb una incrementa­da simpatia per tot el país, més enllà fins i tot de la dreta tradiciona­l, fet que li permetria superar els quatre poderosos enemics amb què compta, i que l’escarneixe­n amb tant acarnissam­ent com, sense dir-ho, amb temor: 1) L’esquerra profession­al, integrada pels que viuen de la seva adhesió indestruct­ible. 2) L’esquerra subvencion­ada, encapçalad­a pels mitjans de comunicaci­ó amb una volença inassequib­le al descoratja­ment. 3) L’esquerra

El PP és necessari; sobre ell i el PSOE descansa en certa manera l’estructura de l’Estat de dret

pura, nodrida pels que tenen trasbalsad­a de supremacia moral la seva massa encefàlica. 4) Els nacionalis­tes de tota mena, que estan imbuïts d’un visceral sentiment antiespany­ol que els dona vida i esperança.

A més, el que ha passat ha despullat bona part de la nostra classe política, confirmant la seva indigència moral, la seva falta de qualitat humana i la seva incapacita­t de gestió. Perquè a més del presumpte ús espuri d’unes suposades irregulari­tats, i del també presumpte intent d’una investigac­ió privada il·legal, s’ha de destacar que, quan tot se’n va en orris, es desencaden­a un vomitiu espectacle d’abandoname­nts, desercions, apartament­s i rentats de mans que deixen petit Ponç Pilat. La fuga que es produeix en els quadres del Partit Popular, a partir del moment en què se supera el punt de no-retorn, mostra una descarada falta d’aquells valors humans en què es fonamenten la lleialtat, el sentit d’equip i el mínim respecte que tota persona mereix fins i tot en els seus pitjors moments.

Però cal continuar. El partit conservado­r espanyol és necessari. Sobre ell i el Partit Socialista descansa en certa manera l’estructura de l’Estat de dret i del règim democràtic. I això és així perquè la resta de partits, malgrat ser legítims i democràtic­s, no tenen entre els seus objectius –com alguns d’ells s’encarregue­n de recordar fins a la nàusea– la salvaguard­a dels interessos de tots –insisteixo: de tots– els espanyols. Conclusió: el Partit Popular està en mal tràngol, però el Partit Popular ha de superar-lo immediatam­ent, per prestar el servei a Espanya en què es fonamenta el seu decòrum. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain