La Vanguardia (Català-1ª edició)

La veritat mor amb el primer tret

WhatsApp, TikTok i Instagram es converteix­en en armes de propaganda amb falòrnies sobre la guerra d’Ucraïna

- F NCESC B CE O

Al senador dels Estats Units Hiram Johnson (18661945) se li ha atribuït la frase «la primera víctima d’una guerra és la veritat», tot i que fins i tot l’autoria d’aquesta sentència podria ser falsa, ja que no s’ha trobat cap evidència del discurs en què suposadame­nt ho va dir, el 1917. Sigui de qui sigui, el que pretén fer notar l’aforisme és que, en tot conflicte bèl·lic, la recerca de la veritat salta pels aires des del primer tret. I, a més, amb les xarxes socials les falòrnies s’expandeixe­n sense fre.

Des de l’esclat del conflicte, les xarxes socials són un formiguer d’informacio­ns, en molts casos sense cap contrast, amb afirmacion­s sobre suposats fets que tenen un clar biaix propagandí­stic, però que són creguts a ulls clucs per milions de persones. Corren per xarxes com WhatsApp, Instagram, TikTok o Twitter, i apel·len al que cadascú vol creure.

“Vull creure” és un dels missatges més repetits per difondre una de les històries sense confirmaci­ó més difoses a les xarxes les últimes hores. ghost of Kyiv (el fantasma de Kíev) és el nom d’un suposat as de l’aviació ucraïnès a què s’atribueix que durant les primeres 24 hores des de la invasió russa d’Ucraïna ha fet caure sis avions de combat enemics.

L’única referència directa al fantasma de Kíev són imatges d’un avió de caça Mig-29, dels que té Ucraïna, que sobrevola una àrea urbana. En un altre vídeo de procedènci­a desconegud­a s’observa des de terra com un míssil aire-aire fa caure un avió. De nou, l’as de l’aire apareix com els herois de les pel·lícules i s’enfronta a un enemic que el supera en nombre, però no en habilitats ni gosadia. El vídeo, l’havien vist ahir a la nit més de 7 milions de persones a tot el món. El número continuarà creixent.

Molt diferent és la història

 ?? TW TTER ?? El fantasma de Kíev, la instagrame­ra amb el seu fusell de joguina, vídeos sobre Biden i Putin i al·lusions a una tercera guerra mundial
TW TTER El fantasma de Kíev, la instagrame­ra amb el seu fusell de joguina, vídeos sobre Biden i Putin i al·lusions a una tercera guerra mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain