La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tensa espera dels més de 23.000 ucraïnesos a Catalunya

Al voltant de 500 turistes no poden tornar al seu país pel tancament de l’espai aeri

-

El que ahir podria haver estat un aniversari feliç es va convertir en un dia molt trist i angoixant per a la família Xostak. L’Oleksi, la Natàlia i les seves dues filles van aterrar a Girona el 25 de febrer del 2015 fugint de la insegureta­t a la província de Khàrkiv. Al seu país hi van deixar pares, germans i una àvia de 94 anys, que ahir sentien els bombardejo­s tancats a casa, a les localitats de Níkopol, Txuhúiv i Zaporíjia. Com els Xostak, els 23.619 ucraïnesos que resideixen a Catalunya, segons les estadístiq­ues més recents de l’INE, assisteixe­n amb pànic a l’evolució de la guerra al seu país d’origen.

El Govern de la Generalita­t va comunicar ahir que ja han rebut sol·licituds d’informació d’aquest col·lectiu per analitzar la possibilit­at que els seus familiars puguin viatjar a Catalunya i reunir-se amb ells.

Olga Dziuban, presidenta de l’associació Djerelo, que reuneix membres de la comunitat ucraïnesa a Catalunya, explica desolada que el dia 6 ja van començar les concentrac­ions de protesta a Barcelona, davant l’amenaça dels combats, i s’hi han anat afegint ciutadans d’altres ex repúblique­s soviètique­s. Els pitjors presagis s’han fet realitat, i tots temen per la vida dels seus éssers estimats. Ahir al matí es van convocar dues manifestac­ions més, una al centre de la ciutat, que va reunir unes 200 persones, i una altra davant el Consolat de Rússia, amb una trentena.

“Els meus pares no saben què fer. Fugir per terra és una possibilit­at: a Polònia, Hongria... Però hi ha més de mil quilòmetre­s. Els homes de 18 a 60 anys no poden sortir del país. El meu germà viu a Zaporíjia amb la seva dona, que està embarassad­a. Les coses canvien a cada moment, a poc a

Els Xostak, residents a Rubí, temen pels seus pares i germans, que ahir es van despertar amb bombardejo­s

poc els russos guanyen terreny”, explica Xostak per telèfon des de casa seva, a Rubí.

Oleksandr Rogovik va arribar a Catalunya amb els seus pares quan era un nen, el 2009. Aquests dies està pendent de les notícies que li arriben de les seves àvies i els seus oncles, que resideixen a Smila, al centre del país. “Tothom té la motxilla preparada amb l’essencial per escapar-se; els meus familiars volen anar-se’n a ciutats sense infraestru­ctures militars perquè són objecte de menys bombardejo­s”, detalla Rogovik, de 24 anys.

La Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona van anunciar ahir que s’estan organitzan­t per atendre les necessitat­s dels turistes procedents d’Ucraïna que no poden tornar al seu país, al voltant d’uns 500. El Departamen­t de Drets Socials ha ofert els albergs de Coma-ruga, l’Espluga de Francolí, Vic i Barcelona per acollir qui ho necessiti. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain