La Vanguardia (Català-1ª edició)

Baixen les temperatur­es

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

S’està produint una entrada d’aire fred del nord del continent cap a Itàlia. Una llengua d’aquest aire fred es canalitza cap al Golf de Gènova, Golf de Lleó i costes mediterràn­ies, des de la Costa Brava fins a Alacant, passant per les Balears. El vent de llevant és l’encarregat de transporta­r aquesta massa d’aire. Però la pluja continuarà sent un fenomen local, més probable cap al sud i sud-est. A partir de dilluns torna per enèsima vegada l’anticicló, segurament fins dijous. Observem una possible situació de llevant... amb pluges i fred?, avançat el mes de març. De moment continuarà la sequera.

CATALUNYA

Gir del vent a llevant amb núvols més abundants com més al sud, alguna feble pluja a les comarques de Tarragona. Més clarianes com més al nord, fins i tot assolellat al nord-est amb vent de gregal més sec. Baixen les temperatur­es, sobretot a la costa,

Maror generalitz­ada a tot el litoral de Catalunya, amb àrees de forta maror a les Balears i maregassa entre la Costa Càlida i l’Estret, on les onades superaran els 3 metres d’altura. Va a la baixa

Meteoròleg

augmentada la sensació de fred pel vent de l’est al nordest. Demà tindrem intervals de núvols sense més conseqüènc­ies. Es mantindran les temperatur­es una mica baixes, però sense fred notable, aquest mes ens hem acostumat a l’ambient suau. A partir de dilluns torna l’anticicló amb temperatur­es en augment.

ESPANYA I EUROPA

Es tranquil·litza la situació a Europa occidental, anticicló al Bàltic. Borrasca a l’Adriàtic, amb nevades entre Àustria, els Alps i països al voltant de l’Adriàtic, demà arribant a Grècia. Continuarà la nuvolosita­t entre variable i abundant al centre i meitat sud de la Península, xàfecs febles i inconnexos a Extremadur­a, centre, Andalusia, Castella-la Manxa i València, temperatur­es de dia més baixes. Demà més clarianes per l’oest, encara núvols a l’est, poca precipitac­ió. Anticicló i estabilita­t a partir de dilluns.

Va néixer a París 1754, era membre de l’Acadèmia de Ciències de París. Les seves idees polítiques, contràries als orangistes, el van portar a la presó d’Utrecht durant 7 anys. Com a gran observador de la natura, va dedicar bona part del seu temps de reclusió a estudiar el comportame­nt de les aranyes i la consistènc­ia de les teranyines que hi havia a la seva cel·la, escrivint diversos llibres sobre el tema.

Quatremère-Disjonval (1)

el temporal marítim al Cantàbric i Galícia, encara amb onades que tornaran a ser superiors als 2,5 metres. Maregassa al nord de les Illes Canàries, on l’onatge assolirà els 3,5 metres.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain