La Vanguardia (Català-1ª edició)

No sense la meva vagina

- Sílvia Colomé

Courbet va pintar l’impintable per a la puritana societat vuitcentis­ta, un primer pla del sexe femení. Fa més de 150 anys, i la polèmica que va encendre encara crema gràcies a unes xarxes socials censurador­es amb uns algoritmes que no distingeix­en entre art i pornografi­a. L’Acadèmia de Belles Arts de França acaba de reaccionar, i ha denunciat en un comunicat aquesta “situació grotesca” que també afecta altres obres, des de la prehistòri­ca Venus de Willendorf fins a la icònica La llibertat guiant el poble, de Delacroix, perquè mostra un pit, aquest que reivindica Rigoberta Bandini a la ja cèlebre cançó Ay, mamá. Museus vienesos van contraatac­ar fa uns quants mesos penjant les seves obres censurades a la plataforma de continguts per a adults OnlyFans.

Sens dubte, la tela de Courbet destil·la erotisme. L’última investigac­ió sobre l’obra, publicada el 2018, va resoldre que el realista francès la va pintar per encàrrec d’un diplomàtic turc disposat a admirar sempre que volgués l’entrecuix de la seva amant, una ballarina de l’Òpera de París. Però l’art ja ho té, això: ens en podem apropiar. I si el quadre és un reflex del patriarcat de la seva època, també ens pot servir per normalitza­r el cos de la dona. Ni més ni menys que l’origen del món. I reivindica­r tot el seu poder sense rubor ni recança.

Mentre Courbet ens obre tot un món, l’obra que aquest any ha centrat la polèmica a Arco ens el tanca. La dona empoderada que denuncia abusos i s’enorgullei­x per fi del seu sexe de manera desacomple­xada xoca amb la que hi

Mentre Courbet ens obre tot un món, l’obra que aquest any ha centrat la polèmica a Arco el tanca

vol renunciar responent a nous gèneres i sexualitat­s traçades amb bisturí. La peruana Wynnie Mynerva ha cridat l’atenció amb Cerrar para abrir, una instal·lació en què mostra l’operació a què es va sotmetre per tancar-se la vagina, que va reduir en tres quartes parts. Al documental, monòton i explícit, s’hi veu el procés de sutura a què es va sotmetre l’artista, nascuda el 1993.

Per a ella, que es considera no binària, aquesta clausura vaginal és un acte d’alliberame­nt i de llibertat cap a altres sexualitat­s. Mynerva ha explicat als mitjans aquests dies de fira a Ifema que la intervenci­ó quirúrgica va ser dolorosa però se sent feliç perquè a través de l’art ha aconseguit fer realitat els seus desitjos. Això sempre és motiu de celebració. Vestida amb peces kitsch eròtiques que potencien corbes i pits, defensa que no renuncia al seu aspecte femení. En canvi, ha manifestat davant els periodiste­s que no se sent identifica­da amb la dona de la societat actual, amb una figura que desprèn fragilitat i pateix manipulaci­ó o violència. També rebutja que se la utilitzi com a eina per a la procreació. És una manera peculiar de lluitar contra la misogínia: renunciar a la dona en lloc de lluitar per ella. Però l’important és que se senti realitzada i que totes les dones aconseguei­xin, al cap i a la fi, la sobirania de les seves vagines.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain