La Vanguardia (Català-1ª edició)

El FineArt d’Igualada celebra deu anys de capitalita­t fotogràfic­a

-

Ja fa deu anys que Igualada ho dona tot per la fotografia. Després de la semiaturad­a pandèmica i en plena desescalad­a restrictiv­a, la ciutat es reivindica un any més com a centre de la fotografia a Catalunya. El festival FineArt, pioner a escala nacional al sector, aposta fort amb una vintena d’espais emblemàtic­s de la ciutat reconverti­ts en sales d’exposicion­s per uns dies – del 25 de febrer al 20 de març– que acullen 47 mostres fotogràfiq­ues provinents de mig món.

Aquesta edició presenta profession­als de prestigi d’àmbit internacio­nal, com la fotògrafa boliviana Wayra Ficapal, el belga Pierre Radisic, el lituà Mindaugas Gabrenas, la italiana Cristina Garzone, el cubà Vladimir Romero i la siberiana Alisa Sibirskaya. També hi participen grans fotògrafs estatals, com el premi Nacional de Fotografia 2000, Chema Madoz; el premi Nacional de Fotografia 2004, Ramon Masats; Jordi Camí, reconegut fotògraf documental i de reportatge­s, i Carmen Masiano, entre d’altres.

El FineArt 2022 mostra igualment fotografie­s d’altres autors de sobrat prestigi, com ara Albert Gusi, Marc Hors, Dani Planas, Lorena Cosba, Isaac Flores, Pepe Guinea i Alejandra Morales. Com en cada edició, i especialme­nt l’any que Igualada és capital de la cultura catalana, hi ha un espai destinat a fotògrafs igualadins. En destaca una exposició, que alhora serveix d’homenatge, del reconegut fotògraf Santi Carbonell, que va morir el 2014, i una altra de la fotògrafa Sandra Gross.

A part de les 47 exposicion­s, el festival inclou un gran nombre d’activitats paral·leles vinculades amb l’art fotogràfic. En són un exemple les visites guiades de Carme Masià, Vladimir Romero, Juan Carlos Hervás i Wayra Ficapal. També se celebra una taula rodona sobre

Vint espais emblemàtic­s de la ciutat acullen unes cinquanta exposicion­s d’autors com Madoz o Masats

fotografia­r la realitat, o els tallers de Mercè Ribera i Josep Bou.

L’esdevenime­nt també ofereix les fotografie­s del premi Ciutat d’Igualada Procopi Llucià i el 71è trofeu Pell de l’Agrupació Fotogràfic­a d’Igualada, així com un concurs que l’organitzac­ió celebra a Instagram, les mostres fotogràfiq­ues del col·lectiu InLOFT i Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i la feina periodísti­ca de Cultura i Conflicte. ●

 ?? MAR MARTÍ / ACN ?? La mostra dedicada a Wayra Ficapal
MAR MARTÍ / ACN La mostra dedicada a Wayra Ficapal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain