La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dansa Metropolit­ana suma 12 ciutats i conquereix el carrer

Sabadell i Granollers participen en les 300 activitats

-

La dansa com a punt de confluènci­a de dotze municipis de l’àrea metropolit­ana. És la proposta del Dansa Metropolit­ana, el festival nascut el 2018 que acosta la dansa a la ciutadania traslladan­t-la al carrer i els teatres de les poblacions que envolten la ciutat de Barcelona. La cinquena edició tindrà lloc del 10 al 27 de març, de manera que perd el títol de quinzena i continua demostrant que està en expansió constant. Sabadell i Granollers s’uneixen aquest any a Badalona, Barcelona, Cornellà, el Prat, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans, les altres deu ciutats que acullen el festival. Jan Martens, Pablo Messiez, Luz Arcas i Mucha Muchacha són alguns dels artistes que participen en aquesta cinquena edició.

El creixement del certamen també es manifesta en els més de 90 espectacle­s programats. Sumant els tallers, col·loquis, conferènci­es i pel·lícules, són 301 les activitats en 81 equipament­s. A la capital catalana, el CCCB, Ideal o el Centre d’Arts Santa Mònica destaquen com a nous escenaris.

Ara que la pandèmia ha donat una treva al sector cultural, el festival aposta més que mai per les funcions gratuïtes en espais públics. A través del mateix projecte de Confluènci­es, dones de diferents edats unides pel seu interès per la dansa han participat en el procés creatiu d’un espectacle. El resultat es podrà veure als carrers de tres municipis, amb diferents participan­ts en cadascun.

Pel festival hi passaran artistes ja consagrats i d’altres d’emergents, moltes companyies nacionals com Kor’sia o el ja esmentat Pablo Messiez i moltes d’internacio­nals. En aquest últim grup destaquen la israeliana Sharon Eyal, el nord-americà Alonzo King i el Russian State Ballet. La varietat d’estils també és més que evident, malgrat que el flamenc, representa­t des de múltiples mirades, hi tindrà un pes important. Rocío Molina recupera, per exemple, Al fondo riela, amb què reinventa aquest gènere.

En el seu propòsit de democratit­zar la dansa i donar suport a l’art local, el certamen ha coproduït 13 espectacle­s de companyies properes com Les Impuxibles, Laia Santanach o Pau Aran. La darrera novetat del cinquè Dansa Metropolit­ana és el seu projecte educatiu en classes d’ESO i batxillera­t, perquè els joves entenguin el ball com un espai de reflexió crítica. ●

Jan Martens, Pablo Messiez i Rocío Molina són alguns dels artistes que destaquen de la cinquena edició

 ?? LUIS XERTU ?? El solo Elisabeth gets her way, de Jan Martens & GRIP, es representa­rà al Mercat de les Flors
LUIS XERTU El solo Elisabeth gets her way, de Jan Martens & GRIP, es representa­rà al Mercat de les Flors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain