La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Arxiu de Barcelona, un gran projecte de ciutat sense ubicació

- Gemma Sendra Regidora de Barcelona (ERC)

L’arxiu d’una ciutat és la seva història i la seva memòria. És on es preserva l’actuació de les diferents etapes de governança i la vida i el dinamisme dels seus ciutadans. És un tresor per a historiado­rs i investigad­ors i és fonamental per a tots aquells que volen entendre com, quan i per què han tingut lloc les grans transforma­cions urbanes, i el rol que ha fet una ciutat en cada moment històric, i com s’ha convertit, o no, en referència a escala local i internacio­nal.

Avui, però, la precarieta­t en què es troba l’Arxiu Municipal és alarmant. Repartit en 21 dependènci­es diferents, a més de 2 dipòsits amb documentac­ió en custòdia externa, la seva capacitat d’emmagatzem­atge està pràcticame­nt exhaurida. Alguns equipament­s presenten mancances importants i tenen serioses necessitat­s de rehabilita­ció, que s’han anat ajornant durant anys, en espera d’una solució definitiva que no acaba d’arribar. La precarieta­t i la fragmentac­ió acaben convertint en un caos la lectura administra­tiva i també política i històrica de la ciutat. Els documents que expliquen els governs dels alcaldes Narcís Serra, Pasqual Maragall i Joan Clos són a l’Arxiu de Districte de Sants-Montjuïc. Els fons de l’obra de govern que haurien de passar a l’Arxiu Municipal Contempora­ni al cap de 15 anys queden emmagatzem­ats a les oficines administra­tives, trossejats i sotmesos a un laberint informatiu.

La manca d’espai actual obliga a convertir dipòsits en sales de consulta, a improvisar llocs d’emmagatzem­atge i que el personal treballi en condicions deficients.

El juliol de 2017, el govern Colau-Collboni es va comprometr­e a buscar un lloc definitiu i rehabilita­r la nau central del recinte fabril de Can Batlló, un espai de gairebé 19.000 m2 propietat de l’Ajuntament i catalogat BCIL. L’Arxiu de la Ciutat s’havia d’inaugurar allà aquest 2022, aplegant tots els documents en una sola seu, introduint noves tecnologie­s de visualitza­ció, reproducci­ó i preservaci­ó, obrint espais de difusió i ampliant serveis d’accés a la ciutadania. Cinc anys més tard, el projecte està aturat. La manca d’esma d’aquest govern encalla els projectes amb ambició i la manca de visió i decisió i la lentitud dels processos de gestió denoten una falta de lideratge i sensibilit­at.

ERC Barcelona vam presentar, a la darrera comissió de Cultura de l’Ajuntament, una proposta per desbloquej­ar la situació que va tirar endavant, tot i els vots en contra del govern municipal, que al·legaven falta de pressupost (quan es vanaglorie­n de tenir el pressupost més alt de la història). Necessitem un emplaçamen­t digne per a l’Arxiu de la Ciutat. Mentrestan­t, l’edifici de Can Batlló i els centres d’arxiu de la ciutat es degraden dia a dia i perdem patrimoni barceloní, com ha passat amb el fons documental d’Oriol Bohigas, dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Barcelona necessita un nou Arxiu que aglutini la seva història i la dels seus ciutadans, espai de recerca i pensament, que preservi la tasca de les entitats i col·lectius que han creat la ciutat i que mostri el millor de la seva història, vida i contempora­neïtat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain