La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què us ha fet la lectura?

- U R L LLUC A RA

Quan una cadena pública elimina els seus tres programes insígnia, la cosa és greu. Tant com que algú de la talla d’Emili Manzano es veiés obligat a tornar a Mallorca perquè a Barcelona no trobava feina d’allò en què té anys d’experiènci­a: el periodisme cultural. Els espais Àrtic, La cartellera i La família barris –com en el seu moment Saló de lectura– han estat un exemple de la millor televisió, feta amb quatre duros, dedicació, personalit­at i profession­alitat. Tot i ser la marca de la casa, Betevé els elimina sense donar-los temps ni per acomiadar-se, i deixa a l’atur dotze companys i uns quants col·laboradors.

A les xarxes, la indignació popular en culpa la direcció de la cadena, el consell assessor i l’Ajuntament. I la veritat és que aquest no seria el tracte que mereix una feina ben feta, orientada a donar veu a la gent de la ciutat, artistes i anònims. Menys quan feien un servei públic interessan­t (interessan­t és allò que captiva l’atenció i aporta informació útil i perdurable, que fa impacte). Els directius asseguren que ara els espais culturals seran transversa­ls. Es va dir el mateix a TV3, on Quan arribin els marcians i Tot el temps del món s’emeten a hores intempesti­ves, cosa que dona a entendre que no interessen (i, si tenen poca audiència, hi haurà excusa per llevar-los).

Un amic m’escriu: “Al final caurem tots. Cada dia veig més clar que el futur és en una altra banda. Fa temps que penso a retirar-me i dedicar-me a una altra cosa” (ell especifica a quina). El periodisme cultural i social no és una professió de risc com el periodisme de guerra. Però està en risc: està tan menyspreat, es transmet tant la idea que és prescindib­le, que ve de gust deixar-lo. Passa amb la cultura com amb l’agricultur­a: els qui cultiven (la terra o l’esperit) són els qui fan més feina i els pitjor tractats. Després, quan Carla Simón guanya l’Ós d’Or amb la pel·lícula en català Alcarràs, tothom es penja medalles. Però caldria afegir-hi un “malgrat tot”. S’estranyen que Màlaga o València prenguin el relleu de Barcelona, i que el Primavera Sound posi un peu a Madrid. Ja hi va haver un exili cultural fa una dècada (molts amics meus ara viuen a París, Lima, Londres o Berlín, on hi ha més moviment i possibilit­ats). El desgast és continu. “Què us ha fet la cultura?”, preguntari­es.

En contra del desmantell­ament dels serveis públics, dels acomiadame­nts a Betevé i de l’eliminació d’aquests programes, dijous hi va haver una manifestac­ió a la plaça Sant Jaume que coincidí amb un munt d’actes: José Enrique Ruiz-Domènec parlava d’El somni d’Ulisses (Rosa dels Vents/Taurus) amb Andreu Jaume a la +Bernat, David Ruiz presentava Irse (Elba) al Cotton House, Leticia Feduchi inaugurava l’exposició

Sol a la Sala Parés i Agus Morales presentava Ya no somos amigos (Temas de Hoy) a La Central del Raval, acompanyat de Marta Orriols. Feia anys que l’autor donava voltes a aquesta novel·la sobre l’amistat. Una amistat que es reflectí en el ple absolut d’assistents, entre els quals em semblà veure Xavier Aldekoa amb la seva família, i Laura Ferrero, tothom amb mascareta.

La gentada a la plaça Sant Jaume també va ser espectacul­ar. Hi hagué uns primers minuts de desconcert, perquè es barrejaren la concentrac­ió en protesta per les decisions de Betevé i una altra contra la invasió d’Ucraïna que Putin havia iniciat de matinada. Llavors sonaren uns petards, i ningú sabia si era per transmetre el terror dels bombardejo­s o perquè havia començat el carnaval. Després quedaren només els de la mani de Betevé. I continuave­n essent tants que s’esgotaren els adhesius reivindica­tius. Es llegí un manifest. Els treballado­rs diuen que estan en xoc. Als que continuen en plantilla, però s’han quedat sense programa, encara no els han comunicat on els reubicaran ni què faran a partir d’ara.

Les guerres són impensable­s fins que esclaten. Unes hores abans de la invasió d’Ucraïna, dimecres es presentà a la Casa Capell la nova Navona, en un acte a l’altura dels grans saraus editorials prepandèmi­cs (tot i que amb mascareta i sense canapès). Copa de cava de benvinguda, barres amb vi i cervesa. Estil ted-talk, pantalla de fons i molt dinàmic, amb la intervenci­ó d’alguns autors, Ernest Folch anunciava un extens catàleg –la idea és publicar una seixantena de títols cada any, bon disseny i molt vendibles– que compta amb noms des de Sylvia Plath fins a Pablo Iglesias.

A primera fila hi havia els socis capitalist­es del segell: l’administra­dor de Mediapro, Jaume Roures, i Tatxo Benet, propietari de l’Ona. També hi havia el conseller Roger Torrent i el tinent d’alcalde Jordi Martí, així com la sinòloga Dolors Folch, mare de n’Ernest, a qui ell dedicà unes paraules d’agraïment abans d’acabar recordant emocionat el seu pare, l’editor Xavier Folch, que morí el juny passat. Bona part del públic hagué de quedar-se dret. Hi havia infinitat de llibreters (alguns esperaven que la vaga de FGC no els afectàs de tornada a casa), agents literàries, editors. I periodiste­s culturals. Vaig sopar amb un director general, un llibreter, una editora, una agent i una traductora. Riguérem molt, però no revelaré el contingut del que xerràrem. A les onze ens feren fora perquè tancaven el celler. La cultura de la nit també desapareix. ●

Feia anys que Agus Morales donava voltes a aquesta novel·la sobre l’amistat

 ?? LLUCIA RAMIS ?? Agus Morales acompanyat de Marta Orriols a La Central
LLUCIA RAMIS Agus Morales acompanyat de Marta Orriols a La Central
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain