La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bandera negra a Rússia

El gestor del Mundial escenifica la cancel·lació del GP a Sotxi, ja que “en les circumstàn­cies actuals és impossible” celebrar-lo

-

És en les circumstàn­cies greus quan les persones i els estaments es defineixen. Davant la invasió d’Ucraïna per part de les tropes russes, pilots i equips de l’F-1 s’han posicionat amb més o menys claredat: no estan disposats a córrer el Gran Premi de Rússia, el 25 de setembre. “No penso anar a Rússia”, va llançar un contundent Sebastian Vettel. Però la Fórmula 1, en la seva línia d’ambigüitat controlada, no es va mullar en un primer moment. “Seguim de prop l’evolució dels esdevenime­nts”, va dir. Però la reunió amb els caps d’equips al Circuit de BarcelonaC­atalunya i les pressions internacio­nals van forçar els gestors del gran circ ahir a moure fitxa: finalment cancel·larà el GP de Rússia.

O almenys això es dedueix de el breu i equívoc comunicat emès ahir, en què la Fórmula 1 assenyala, amb la seva retòrica habitual, que després de la reunió amb la FIA i els equips, “i tenint en compte els punts de vista de totes les parts interessad­es, la conclusió és que és impossible celebrar el Gran Premi de Rússia en les circumstàn­cies actuals”. Final. Ni parla de substitut ni apareix la paraula call off ni cancelled ni cap sinònim. Una simple qüestió legal per no comprometr­e el negoci en cas de disputes jurídiques sobre qui paga: si és l’F-1 qui pren la iniciativa de cancel·lar un esdevenime­nt, no el cobra pas.

I els ingressos pel GP de Rússia no són peccata minuta: és el 6è que paga més cànon (lloguer per acollir la cursa) dels 23 circuits del campionat, uns 55 milions d’euros, només superat pels països àrabs i Bakú. Des del 2017 aquest cànon l’abonen un grup d’inversors privats –Lukoil, VTB, Rusal– en lloc d’involucrar-s’hi l’Estat rus, com des del 2014, quan Rússia va accedir al Mundial d’F-1. Actualment el gran premi rus el gestiona la companyia promotora ANO Rosgonki, propietàri­a també del circuit de Sotxi i del nou traçat de Sant Petersburg, que hauria de rellevar la ciutat olímpica a partir del 2023.

Va ser el mateix promotor rus qui ahir donava per feta la cancel·lació del seu gran premi, i confirmava que el contracte amb la Fórmula 1 havia estat “suspès per circumstàn­cies de força major”. Tot i així, ANO Rosgonki encara deixava la porta oberta que la cursa de Sotxi s’acabés celebrant. Per aquest motiu el promotor rus manté la venda d’entrades i advertia els aficionats que “els tiquets comprats no es cancel·len; no hi ha necessitat d’obtenir reemborsos ara perquè encara és possible que l’esdevenime­nt es dugui a terme com està programat”.

No passa el mateix als canals oficials de la Fórmula 1. A la seva pàgina web, la cursa de Sotxi encara apareix com la “Round 17” del campionat, però la compra d’entrades no està habilitada a la pàgina correspone­nt (Tickets.formula1.com). És l’única absent de les 23 curses.

Sense rastre rus a *aas

L’eliminació parcial de Rússia als canals oficials de l’F-1 va ser gairebé absoluta a Montmeló en el cas de l’equip Haas, l’única part russa en el gran circ. L’escuderia dels Estats Units fundada per Gene Haas i amb base a Kannapolis (Carolina del Nord) té com a principals patrocinad­ors el grup bancari rus VTB i l’empresa química Uralkali –controlada pel pare del jove pilot Nikita Mazepin, Dmitri Mazepin, amic de Putin–. Ahir qualsevol rastre rus va desaparèix­er de l’equip: van esborrar la bandera russa que creua el xassís del cotxe, que va aparèixer totalment blanc, com també van treure els adhesius d’Uralkali del bòlid i de les instal·lacions de l’equip, i van amagar Nikita Mazepin, que no va comparèixe­r davant dels mitjans, com el dia abans tampoc va comparèixe­r el cap de l’equip, Günter Steiner.

Es va quedar sol davant el perill Mick Schumacher, l’altre pilot de Haas. Com quan Guardiola o Koeman havien de donar la cara pel club. “Personalme­nt, la situació d’Ucraïna em sembla molt trista. Sobre l’equip, no soc la persona adequada per parlar d’aquest tema”, va concloure el fill del Kàiser per sortir del pas. ●

No em ve de gust anar a un país en guerra; l’F-1 passa a un segon pla, és pur sentit comú” Car/os Sainz (Ferrari)

les 200 victòries com a profession­al i està cridat a ser un dels grans dominadors del tennis mundial durant els pròxims anys. “Estic molt content de tornar a Barcelona, un dels meus tornejos favorits”, ha declarat Tsitsipàs després de confirmar que participar­à en el pròxim Godó.

Des que es va convertir en profession­al, el grec no ha faltat mai a una cita que té marcada en vermell al calendari sobre terra batuda i en què té un balanç de deu victòries i tres derrotes. ●

 ?? NBlen GUZMAN GONZALEZ / EFE ?? El tennista grec Stéfanos Tsitsipàs
NBlen GUZMAN GONZALEZ / EFE El tennista grec Stéfanos Tsitsipàs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain