La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Jong s’actualitza

El migcampist­a aprofita els consells i els vídeos de Xavi per entendre i adaptar-se al joc de posició i torna a brillar

-

Hi ha jugadors a qui els costa el joc de posició, cosa que sorprèn perquè són al Barça”. El 17 de desembre, abans de rebre l’Elx, Xavi va expressar estranyesa per la falta de conceptes bàsics a la plantilla del futbol que va portar al Barcelona dalt de tot. En principi es va llegir com una crítica cap als rectors del planter i certs fitxatges que no encaixaven amb el model. Tot i això, un dels futboliste­s a qui es referia el tècnic era Frenkie de Jong. Sí, el cigne neerlandès. Sí, el futbolista que quan va ser fitxat, per 75 milions, va despertar unanimitat. Sí, el migcampist­a modern que havia d’agafar les regnes en un futur molt present.

És el tercer curs com a barcelonis­ta de De Jong (al maig en fa 25 i té contracte fins al 2026), que en aquest lapse ha tingut quatre entrenador­s: sis mesos Valverde, vuit mesos Setién, 14 mesos Koeman i des del novembre Xavi.

Evidentmen­t, en el cas del neerlandès calia conservar les caracterís­tiques que amb la samarreta de l’Ajax havien enamorat tots els grans d’Europa. Sobretot, les conduccion­s per trencar línies de pressió i la valentia i els riscos que corria en la sortida de pilota. Però Xavi considera que també li havien d’explicar la idiosincrà­sia de la seva nova casa.

No es va fer i a De Jong li va passar com a aquella app que es queda sense actualitza­r al mòbil. Es va estancar. I això resultava perillós per a ell, perquè

Pedri, Gavi i Nico el començaven a avantatjar, però també per al club, que es plantejava una venda a l’estiu per fer caixa.

Xavi també estava preocupat amb el seu rendiment i al gener el va deixar a la banqueta a Linares, va ser baixa a Granada, el va substituir al descans en el clàssic d’Aràbia i no el va fer entrar fins després d’una hora de partit a San Mamés a la Copa. Tampoc no va brillar en l’anada contra el Nàpols de pivot i va deixar el seu lloc a Busquets. Però de portes endins va treballar individual­ment amb Frenkie de Jong. Hi ha hagut sessions de vídeos al despatx de l’entrenador en què li ensenyava, amb exemples gràfics, com posicionar-se i quins moviments havia de fer en cada situació. “És un jugador molt profession­al i exigent, molt crític amb si mateix. És humil i això el fa millorar”, reconeix l’egarenc.

La dedicació extra va donar fruits. El software s’ha actualitza­t. A Mendizorro­tza i Mestalla va marcar dos gols molt semblants, arribant a l’àrea petita. Contra l’Atlètic va ser intel·ligentíssi­m quan l’equip es va quedar amb 10. A Nàpols, es va lluir amb 76 passades i un 93% d’encert. A més, va fer un gran gol amb la dreta des de fora de l’àrea després d’una conducció, encara que a ell no li agradi que se’l valori pels gols, sinó pel joc.

És el que fa el seu tècnic. “Ara entén el que volem d’ell: la superiorit­at, la línia de tres... És dels que millor fixa i divideix. A més té potència, arriba a l’àrea i té gol. Està entenent, depenent qui et salta, quin jugador queda lliure”, analitza. De Jong ha fet un reset amb l’ajuda i els consells de Xavi. ●

Tot i que no vol que se’l jutgi pels gols, n’ha marcat tres en els últims sis partits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain