La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lagarde: “El BCE farà el que faci falta per garantir l’estabilita­t”

La Unió Europea revisarà la decisió de reactivar el pacte d’estabilita­t el 2023

-

internacio­nal és molt més gran ara. “La meva impressió és que la consciènci­a, que havia anat creixent, és ara unànime”, va destacar a París.

A Europa, la preocupaci­ó pel preu de l’energia també es va deixar de banda al mercat. Igual com a la borsa espanyola, les energètiqu­es van estirar el carro, amb pujades del 7% en el cas de Veolia, del 6% per a Enel i RWE o del 5% en el cas d’Engie, entre moltes d’altres. I les borses de Londres, Frankfurt, Milà i París van pujar entre un 3,5% i un 4%, amb una part final de la sessió en la qual van sentir el suport de Wall Street.

Per la seva banda, la borsa de Nova York, que ja havia tancat dijous passat amb lleugers guanys a l’índex Dow Jones i bastant més destacades en el tecnològic Nasdaq, va continuar ahir amb un molt bon to, aliena completame­nt al drama que es viu a Ucraïna i apostant per les compres.

Tot s’ha acabat ja? Ni de bon

L’Ibex i la resta de les borses europees s’apugen entre un 3% i un 4% impulsats per les firmes energètiqu­es

L’escenari actual portarà més inflació, però s’espera que la Fed i el BCE siguin més cauts amb els tipus

tros. “El que estem experiment­ant en aquest moment és un repunt d’alleujamen­t que bàsicament va provocar que molts venedors baixistes cobrissin les seves posicions curtes, però no crec que la volatilita­t hagi acabat”, va dir Sam Stovall, estrateg en cap d’inversions de CFRA Research a l’agència Bloomberg. “Almenys a curt termini, Wall Street diu que és hora de tornar a les accions, en lloc d’estar en efectiu o possibleme­nt en bons del Tresor”, va afegir aquest expert. Però la visibilita­t sobre el futur a mitjà termini és encara escassa.

Un dels factors que ha ajudat el mercat és la creença que els bancs centrals no seran tan expeditius amb la retirada d’estímuls, tenint en compte el context. S’esperava una pujada de mig punt dels tipus d’interès per part de la Reserva Federal a mitjans de març i un full de ruta clar del Banc Central Europeu en aquesta direcció, encara que molt més pausada. Ara, res no està tan clar. Hi haurà més inflació per més temps, sí, però exògena. I no sembla bona idea ser molt agressius en la política monetària si es frena massa el creixement... ■

 ?? C RISTO      TIT T SSO ?? La vicepresid­enta Nadia Calviño, amb Lagarde i el ministre francès Bruno Le Maire
C RISTO TIT T SSO La vicepresid­enta Nadia Calviño, amb Lagarde i el ministre francès Bruno Le Maire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain