La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un xoc energètic deixaria el PIB d’Espanya per sota del 5%

Les empreses exportador­es temen l’impacte de les sancions a Rússia

-

“Hem estat treballant fins a aquest mateixa setmana de forma habitual amb els nostres clients d’Ucraïna. Ara ho han aturat tot i estan refugiats als soterranis per protegir-se”. És el testimoni de Guillem Solé, de l’empresa Derypol, que exporta polímers a un centenar de països, entre ells Ucraïna i Rússia. Una experiènci­a similar als centenars d’empreses espanyoles amb relacions comercials amb Ucraïna.

No obstant això, l’efecte més perniciós per a l’economia espanyola no vindrà per la congelació de les vendes en aquests mercats sinó per l’efecte sobre els preus de l’energia. Un xoc energètic sostingut en el temps podria deixar el creixement espanyol per sota del 5%, segons les estimacion­s de CaixaBank Research. Abans de la crisi ucraïnesa el servei d’estudis de CaixaBank l’havia fixat en el 5,5%.

El BBVA Research també estima que “a Europa, només uns preus de l’energia lleugerame­nt per sobre dels 100 euros/ barril durant tot el 2022 podrien tenir un efecte negatiu en el creixement d’aproximada­ment -0,5 punts bàsics”. És un impacte lleugerame­nt superior a les tres desenes que estima Oxford Economics per al conjunt de l’Eurozona.

Oriol Aspachs, director d’economia espanyola de CaixaBank Research, assenyala que el punt de partida de la crisi és l’esmentat creixement esperat del 5,5% com a conseqüènc­ia del procés de recuperaci­ó. Per tant, l’impacte derivat de la pandèmia es notarà menys que si el creixement no estigués afectat per aquesta circumstàn­cia. “Per cada 10 dòlars de variació del petroli es retallarà el creixement entre dues i tres dècimes”, assenyala Aspachs, que recorda que les seves previsions inicials estan fetes amb uns preus del cru de 90 dòlars. Ahir el cru tipus Brent va baixar dels 100 dòlars que va assolir el dia de la guerra i es va situar en els 97 dòlars. El mateix succeeix amb el gas.

Sobre el que no es poden fer previsions és sobre l’impacte que tindrien les sancions que finalment s’apliquin. Una de les que més preocupa és la possibilit­at que s’expulsi Rússia del sistema d’intercanvi de transaccio­ns financeres Swift. Aquesta possibilit­at implicaria pràcticame­nt la desaparici­ó de les exportacio­ns, expliquen fonts d’un dels principals bancs amb asseguranc­es de

La banca alerta que la sortida de Rússia del sistema Swift paralitzar­ia tota l’operativa amb el país

crèdit a l’exportació. “Si la transacció no és via Swift no podem assegurar-la”, assenyalen les mateixes fonts. “Des que es va expulsar l’Iran del sistema no tenim ni una sola transacció amb aquell mercat”, van afegir.

L’empresa de maquinària per a empaquetat­ge Comexi té el 10% de les seves vendes a Rússia. Jorge Serra, responsabl­e de Màrqueting de Comexi, explica que es mantenen “a l’expectativ­a” sobre com evolucione­n les sancions. “Rússia és un dels països més complicats, encara que no tant com la Xina”, indica Serra.

Guillem Solé, l’empresa del qual, Derypol, també exporta a Rússia, reflexiona que el mercat rus “està en interrogan­t” però que els projectes continuen avançant.

“Ens preocupen les sancions a nivell bancari que es puguin imposar”, afegeix. ●

 ?? TsLGA AKMEN / AFP ?? Manifestac­ió a Londres contra la invasió russa d’Ucraïna
TsLGA AKMEN / AFP Manifestac­ió a Londres contra la invasió russa d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain