La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els preus industrial­s es disparen un 35,7%, l’alça més gran en 46 anys

-

Els preus industrial­s van pujar al gener un 35,7% respecte al mateix mes de l’any anterior, cinc dècimes més que al desembre. Es tracta de l’alça més gran en 46 anys i s’encadenen així tretze mesos de pujades ininterrom­pudes interanual­s, segons les dades facilitade­s per l’INE.

Entre els sectors que van impulsar el repunt, destaquen els béns intermedis, la variació anual dels quals es va incrementa­r més d’un punt, fins al 21,7% –la seva taxa més alta des de desembre de 1977–, a causa de la pujada dels preus de la fabricació de productes per a l’alimentaci­ó animal i de productes de molineria.

Per la seva banda, els béns de consum no durador van incrementa­r nou dècimes la seva taxa interanual, fins al 6,1%, pel cost més gran de la fabricació de begudes.

L’únic sector que va influir de manera negativa en l’evolució anual dels preus industrial­s va ser l’energia, que va retallar més de dos punts la seva taxa interanual el gener, fins al 91,4%. El descens s’atribueix a l’abaratimen­t de la producció, transport i distribuci­ó d’energia elèctrica. Per contra, van augmentar els preus de la producció de gas.

En taxa mensual, comparant el gener del 2022 respecte a desembre del 2021, els preus industrial­s van pujar un 3,8%, la qual cosa suposa sis dècimes més que al desembre. En aquest cas, l’avanç de gener es deu principalm­ent a l’increment dels preus de l’energia en un 8,1%, així com a les pujades dels preus dels béns intermedis en un 2,6% i dels béns de consum no durador en un 1,5%.

Les empreses solen acabar repercutin­t les pujades de preus de la producció industrial als clients, fet que al seu torn acaba alimentat la inflació, que a Espanya va tancar el gener al 6,1%, la taxa més alta en 30 anys. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain