La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden llança l’alerta de ciberguerr­a i ordena aixecar escuts davant Rússia

Washington tem que Moscou estengui els ciberatacs més enllà de Kíev

-

Els 7.830 quilòmetre­s que hi ha entre Washington i Kíev poden crear una sensació relativa de seguretat als Estats Units davant l’atac de Rússia a Ucraïna. En ple any 2022, però, es tracta d’una percepció errònia. Joe Biden n’és conscient i, a través de l’FBI i les agències de seguretat, ha llançat l’alerta de guerra, en concret de ciberguerr­a, perquè tant el sector públic com les empreses i els ciutadans aixequin escuts de protecció cibernètic­a contra possibles atacs de ransomware (segrest de dades i xantatge), o qualsevol altres forma de pirateig que pugui venir de Rússia.

“Si Moscou vol fer atacs cibernètic­s contra les nostres empreses i la nostra infraestru­ctura crítica, estem preparats per respondre-hi. Durant mesos hem treballat en estretamen­t amb el sector privat per enfortir les defenses cibernètiq­ues i millorar la nostra capacitat de respondre als ciberatacs russos”, va dir Biden dijous després de l’inici de l’ofensiva de Vladímir Putin a Ucraïna.

La intervenci­ó podia valer com a injecció de moral. Però com assenyalav­a, ahir a la CNN, l’expert en cibersegur­etat i excap de la lluita antiterror­ista dels Estats Units Richard Clarke, “cap nació no està ben preparada” en la defensa davant els ciberatacs massius i híbrids caracterit­zats per la seva complexita­t i per la dificultat per determinar-ne els autors reals, sovint amagats darrere de bandes “independen­ts”.

Més que una amenaça, la ciberguerr­a és una realitat que pot agreujar-se. Les ofensives cibernètiq­ues contra el parlament, diversos ministeris i no pocs militars d’Ucraïna amb què Rússia està acompanyan­t la invasió són un avís a tots els països que s’hi oposen i la combaten. Els analistes creuen que els sistemes ucraïnesos poden, a través de les seves connexions internacio­nals, servir de porta d’entrada per a intrusions més enllà de les seves fronteres.

Als EUA preocupen especialme­nt les infraestru­ctures crítiques, les grans corporacio­ns i la banca. Sobretot ara que Biden i els seus aliats han imposat dures sancions molt centrades en el sistema financer rus.

Un atac cibernètic als EUA o un altre soci de l’OTAN podria decidir la implicació de l’Aliança en la guerra

L’any passat Biden va lliurar a Putin una llista de 16 àrees que “haurien de quedar fora” dels ciberatacs. La llista inclou l’aigua, l’energia, l’aigua i el sanejament, l’alimentaci­ó, la sanitat, els serveis financers, les comunicaci­ons i els ens governamen­tals, tot vital per a la seguretat del país.

Una ofensiva de gran abast en algun d’aquests sectors, bé als EUA o a qualsevol país membre de l’OTAN, obriria el debat sobre la possible aplicació de l’article 5 de l’Aliança, segons el qual l’atac a un dels socis és l’atac a tot el club; és a dir, seria una declaració de guerra que podria decidir la implicació de l’OTAN en el conflicte, fins i tot amb armes convencion­als. L’organitzac­ió ja considera el ciberespai com un domini militar més, a tots els efectes.

De moment, i malgrat l’enorme temor de Washington per l’evolució dels esdevenime­nts –i per la seva llarga experiènci­a en ciberatacs russos– ahir el quid de la questió era com ajudar Ucraïna. Biden va aprovar destinar 350 milions de dòlars en ajuda militar addicional al país, més 250 milions més en ajut econòmic general. Però no sembla que n’hi hagi prou. ■

 ?? Nova YrkCIr ?? Casc d’un soldat amb un orifici de bala, prop d’un vehicle militar destrossat, al centre de Kíev
Nova YrkCIr Casc d’un soldat amb un orifici de bala, prop d’un vehicle militar destrossat, al centre de Kíev

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain