La Vanguardia (Català-1ª edició)

Foc granejat sobre Cupido

- Llàtzer Moix

Cada 14 de febrer, festivitat de Sant Valentí, se celebra el dia dels Enamorats. A alguns ens costa d’imaginar una commemorac­ió més cursi i ensucrada que aquesta. Però, amb el commovedor suport dels grans magatzems i del comerç en general, la festa continua endavant.

En vigílies del darrer Sant Valentí, Arran, l’organitzac­ió juvenil de la CUP, va llançar una campanya contra la goma d’enganxar que uneix els enamorats: l’anomenat amor romàntic. O sigui, contra el sentiment experiment­at per una persona cap a una altra, que es manifesta a desitjar la seva companyia i posteriors expansions afectives. Els joves antisistem­a tenen un altre concepte de la cosa. “L’amor romàntic és violència masclista i mata”, afirmen. Per ells, l’amor romàntic seria l’esquer que s’enfila a l’ham, una trampa, l’avantsala d’un rosari de vexacions a les dones, suposadame­nt disposades a entregar-se a l’amor com autèntique­s pàmfiles. Seria urgent prevenir-les i potser aconsellar-los que, si senten papallones a l’estómac, corrin a l’hospital perquè els practiquin un rentat i fumigat de l’òrgan digestiu.

Algun dels cartells d’aquesta campanya suposadame­nt alliberado­ra d’Arran venia il·lustrat amb una imatge de Cupido dins d’un senyal de circulació de les que indiquen prohibició: un cercle vermell creuat per una diagonal del mateix color, aquesta vegada sobre el nen rodanxó i nu equipat amb carcaix i fletxes que identifiqu­em amb la representa­ció plàstica de l’amor.

Les xifres de la violència de gènere són les que són i no admeten gaire broma. Però hi ha un abisme entre això i pretendre que els enamoramen­ts, inclosos els més innocents, alats i tendres, són invariable­ment una eina de submissió al servei del patriarcat capitalist­a –Arran dixit–, que condueix inexorable­ment al maltractam­ent. Aquesta sentència evoca la que afirma que la marihuana porta, tant sí com no, a l’heroïna. Vejam, de vegades sí i de vegades no.

L’amor pot ser bastant més que això: una de les experiènci­es més agradables de la vida. Quelcom semblant devia pensar el poeta Philip Larkin quan va escriure que “l’amor és el que ens sobreviurà”. I, potser per això, la seva absència o el seu fracàs pot portar efectes nefastos. Llegim al Llibre de Baruc, de l’Antic Testament: “El desig amorós i la seva satisfacci­ó, tal és la clau de l’origen del món. Les desil·lusions de l’amor i la revenja que les segueix, tal és el secret de tota la maldat i de l’egoisme que existeix”.

Dit això, afegirem que la campanya contra l’amor romàntic i els seus mites més arnosos no és una exclusiva dels aixafaguit­arres d’Arran. L’Ajuntament de Barcelona patrocina tallers en aquesta línia, impartits, com si no, “des d’una perspectiv­a de gènere i intercultu­ral”. I el Departamen­t d’Igualtat i Feminismes de la Generalita­t de Catalunya està també en la mateixa òrbita: la seva titular creu que “un dels elements que formen part del masclisme és la idea de l’amor romàntic”, si bé matisa que “una cosa és un sopar romàntic i una altra aguantar menyspreus”. Té, en això últim, tota la raó del món. I per tant no té sentit induir a confondre la part amb el tot, com si per corregir la part calgués llançar a la foguera el tot. “L’amor romàntic mata” és un lema contundent, pompós. Però té un inconvenie­nt: no sempre és cert. L’amor és també la base de la satisfacci­ó emocional, afectiva i sexual.

Com tantes coses a la vida, l’amor pot acabar bé o malament. Però, psicòpates a part, pocs escapen al seu influx. Love is in the air, va cantar John Paul Young a finals dels anys setanta. I quan et clissa, o la fletxa et cau al damunt, cal estar fet d’una pasta molt rara per resistir-se al seu designi. El pensador britànic Alfred J. Ayer admetia que ni tan sols un positivist­a lògic com ell, partidari de la comprovaci­ó científica de tots els fenòmens que experiment­ava, no estava incapacita­t per a l’amor.

Per tant, abans d’alliçonar-nos més, la militància d’Arran ha de ser conscient que pretenent erradicar l’amor romàntic podria estar perseguint una altra quimera. Potser no tan esmunyedis­sa com la d’uns Països Catalans fraternalm­ent units, orgullosam­ent independen­ts, radicalmen­t comunistes i amb una perspectiv­a de gènere que al·lucines. Però quimera, al cap i a la fi. ●

Erradicar l’amor romàntic, com pretenen Arran i d’altres, pot ser una quimera

 ?? TRACK5 / GETTY ??
TRACK5 / GETTY
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain