La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos anys, un equip

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal

Han passat dos anys des que a l’hospital Clínic vam diagnostic­ar la primera pacient amb covid. Avui toca una breu pausa per reflexiona­r. Hi ha coses que sembla que van passar gairebé ahir i altres el record de les quals és gairebé impossible de situar. Aquesta crisi ens ha fet més conscients de les nostres limitacion­s i fortaleses: la col·laboració, la solidarita­t, la capacitat de prendre decisions autònomes, l’escassetat de personal i recursos o la fatiga pandèmica. L’esforç fet per tots els profession­als sanitaris, tant als hospitals com als CAP, al sistema públic i al privat, ha estat i és notable. Un gran equip.

Hem provat sempre de fer la nostra feina cada dia de la millor manera possible, en condicions gens fàcils i en un sistema sanitari infradotat. Hem intentat gestionar tan bé com hem pogut una crisi sanitària que impacta directamen­t i greument en la salut de massa persones, caracterit­zada a més per l’afectació de tota la nostra societat i l’alteració del nostre mode de vida. N’hem après molt: coneixem millor la malaltia, tenim vacunes segures i efectives (el gran triomf de la ciència) i també nous tractament­s. Ens hem vacunat massivamen­t (el gran triomf de la societat). Som, sens dubte, més a prop d’aconseguir el control funcional d’aquesta pandèmia.

Alguns dels meus companys que van ingressar els primers pacients continuen, dos anys després, atenent casos de covid, pràcticame­nt sense parar. Entre ells hi ha els que es dediquen a les malalties infecciose­s. Són part important de l’equip. Malalties infecciose­s és una àrea de coneixemen­t amb més de 40 anys d’existència a Espanya, amb una trajectòri­a internacio­nalment reconeguda i objectivab­le en l’assistènci­a, en la docència i en la formació continuada. La seva producció científica és de molt alta qualitat i quantitat. La seva contribuci­ó a una millor preparació davant problemes de salut rellevants, com poden ser noves epidèmies o la resistènci­a antibiòtic­a, és innegable. Tot i això, Espanya és l’únic país de la UE que no reconeix oficialmen­t aquesta especialit­at, una anomalia que s’ha de corregir urgentment. Necessitem captar nous especialis­tes perquè es formin adequadame­nt per la via MIR als nostres hospitals i facin possible el relleu generacion­al.

En aquesta pandèmia hem après que cal anar corregint errors. També cal aprofitar les capacitats i els coneixemen­ts de tots els profession­als, sanitaris i no sanitaris, que demostren la seva voluntat de servei. Una nova malaltia infecciosa, un nou coronaviru­s que va passar molt probableme­nt d’un reservori animal a l’home, ha posat el món sencer a prova aquests dos anys. Ens ha demostrat, amb dolor i patiment, la importànci­a del concepte “un món, una salut”: la salut de les persones, la dels animals i la del planeta són una mateixa cosa. I tots nosaltres en som responsabl­es.

La salut de les persones, la dels animals i la del planeta van unides

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain