La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No portar una vida saludable afecta el risc d’alzheimer”

Marta Cortés Canteli Biòloga del Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars

- NÚRIA JAR

L’acumulació de plaques amb colesterol a les artèries és un dels factors més comuns de risc cardiovasc­ular. Els últims anys l’ateroescle­rosi s’havia relacionat amb un risc més alt de deterioram­ent cognitiu en l’envellimen­t, però no se’n sabia l’impacte real sobre la salut cerebral. Marta Cortés Canteli, del Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars (CNIC) a Madrid, ha observat que persones sanes de mitjana edat amb ateroescle­rosi asimptomàt­ica tenen menys metabolism­e al cervell, sobretot en zones implicades en el desenvolup­ament de demències com l’alzheimer.

Quina és la relació entre el risc cardiovasc­ular i el metabolism­e cerebral?

Tant les malalties cardiovasc­ulars com les n euro degenerati­ves, com l’alzheimer, conviuen en etapes asimptomàt­iques entre deu i vint anys. És a dir, les alteracion­s comencen moltíssim abans que els símptomes es manifestin. Una persona que comença amb problemes cognitius als 70 anys segurament ja tenia alguna alteració cardiovasc­ular o cerebral als 50.

Què van veure en l’estudi?

L’estudi PESA va començar el 2010 avaluant la progressió de l’ateroescle­rosi asimptomàt­ica, quan es van reclutar més de 4.000 participan­ts sans d’entre 40 i 55 anys. Malgrat que no tenien cap tipus de malaltia cardiovasc­ular, més d’un 60% ja presentave­n ateroescle­rosi subclínica en algun territori vascular. A les persones que tenien més ateroescle­rosi subclínica se les va convidar a participar en un altre subestudi de 547 participan­ts a qui es va fer un PET de glucosa. Les regions del cervell que van mostrar menys activitat metabòlica van ser les que després s’afecten en l’alzheimer. El cervell és un dels òrgans que més glucosa capta de tot l’organisme, és molt actiu metabòlica­ment. En les malalties n euro degenerati­ves un dels primers marcadors que s’altera és el metabolism­e cerebral, molts anys abans que comenci qualsevol problema cognitiu.

Això significa que aquests voluntaris desenvolup­aran demència?

És una associació, cal agafar-la com el que és i amb tota la precaució. Aquestes persones ara no tenen problemes cognitius, però la nostra hipòtesi és que, si continuen així, segurament aquestes regions del cervell seran més susceptibl­es de patir problemes durant l’edat més senil. Avui dia no ho podem saber, ningú no està diagnostic­at amb alzheimer; per això cal seguir els voluntaris per veure com estan d’aquí uns quants anys. És cert que el cervell s’adapta molt bé. Potser si la gent canvia l’estil de vida el cervell és capaç de compensar. És una de les coses que no sabem. L’estudi PESA està previst que continuï fins al 2029.

Els hàbits de vida també impacten en la salut cerebral?

El doctor Valentí Fuster [coordinado­r de l’estudi] sempre diu que com a cardiòleg està fart de dir als pacients que es cuidin per evitar desenvolup­ar algun problema cardiovasc­ular. Ni cas. Això sí, en el moment que els diu: “Si no es cuida pot desenvolup­ar algun tipus de demència, perquè les malalties cardiovasc­ulars estan molt relacionad­es amb el deterioram­ent cognitiu en l’edat més avançada”, aleshores sí que en fan cas. El fet de no tenir un estil de vida saludable pot afectar la manera com es passaran els últims anys de la vida en l’àmbit cognitiu.

L’ateroescle­rosi es deu a l’estil de vida o té una causa genètica?

Totes dues coses. Els estils de vida sens dubte hi tenen molta relació. Tots els factors de risc cardiovasc­ular –hipertensi­ó, sedentaris­me, tabac, diabetis, colesterol elevat...– estan directamen­t relacionat­s amb el desenvolup­ament d’ateroescle­rosi.

Aquest estudi és com tornar als orígens de la investigac­ió en l’alzheimer, no?

A la primera autòpsia de la malaltia, el doctor Alzheimer va descriure atròfia cerebral, presència de plaques amiloides i cabdells, i presència d’ateroescle­rosi als vasos cerebrals. Malgrat que fos un sol pacient, és curiós que al seu primer informe digués que hi havia un component vascular. Crec que caldria abordar la malaltia d’una manera multi disciplinà­ria i amb més d’un tractament.

Tot i això, per què la investigac­ió se centra en les afeccions del cervell?

Si veus una cosa anormal al cervell, com ara les plaques i els cabdells, has de mirar d’entendre d’on venen. Això ha estat fonamental per entendre la malaltia en l’àmbit de l’anatomia patològica per saber què passa. Però sí que és cert que no s’ha dedicat tant de temps a tota aquesta part vascular. Si poses el conjunt de vasos sanguinis de l’organisme en línia recta pots anar de Madrid a Sevilla: fan uns 500 quilòmetre­s. Tot està irrigat per vasos sanguinis, fins i tot pels vasos que irriguen els mateixos vasos cerebrals. Com no ha de tenir un impacte, això? Les plaques i els cabdells també tenen a veure amb la malaltia. No és un problema només vascular, però d’alguna manera la vasculatur­a cerebral està implicada amb el fet que les plaques s’estiguin dipositant al cervell. ●

Resultat de l’estudi Les persones amb ateroescle­rosi tenen menys consum de glucosa al cervell

Les implicacio­ns Modificar l’estil de vida en l’edat adulta pot reduir el risc de demència en la vellesa

 ?? DANI DUCH ?? La biòloga molecular Marta Cortés Canteli en un laboratori del CNIC
DANI DUCH La biòloga molecular Marta Cortés Canteli en un laboratori del CNIC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain