La Vanguardia (Català-1ª edició)

Busco mare, pare o esperma

- José R. Ubieto Psicòleg clínic i psicoanali­sta

Tots tenim una família i això sempre té conseqüènc­ies en els nostres judicis i prejudicis sobre les altres famílies: les semblants i les que ens semblen inversembl­ants, com les formades per una dona soltera i una parella gai que comparteix­en un fill. La coparental­itat són les agrupacion­s que procreen sense que hi hagi relació sexoafecti­va. N’hi ha prou amb un acord mutu que estableixi les seves obligacion­s i drets en relació amb el fill comú. No és una novetat radical, ja que els acords de compartir la criança sense mediar parella estable han pres formes diverses en la història. Les donacions de fills biològics a altres familiars (acolliment) o amics, per raons diverses (pobresa, incapacita­t, mort), són ja conegudes.

La novetat –una altra vegada– ve donada per la tecnologia que acompanya ara aquestes decisions. Des de fa uns anys s’han popularitz­at arreu del món els webs i apps de coparental­itat, llocs on es busquen pares, mares o donants d’esperma. De manera semblant al Tinder, cada un i cada una presenten la seva candidatur­a destacant en el seu perfil les caracterís­tiques que els facin més desitjable­s. En aquest cas, compten la dotació genètica, les dades de salut, la compatibil­itat sanguínia, l’edat i tot el que pugui transmetre’s a la futura criatura. El destí d’aquests acords és divers, des dels que s’atenen al que s’ha pactat fins a aquells que –fills mitjançant– acaben en relacions de parella o, de vegades, en litigis legals sobre la custòdia una vegada desencaden­ades les hostilitat­s i diferèncie­s en la criança.

Com en cada nova invenció familiar, sorgeixen els dubtes sobre com afectaran aquestes transforma­cions als fills que n’han nascuts. Quan va emergir l’homoparent­alitat, es va plantejar el mateix dubte i les dades, avui, no destaquen cap diferència amb les famílies tradiciona­ls, malgrat els auguris apocalípti­cs d’alguns guardians dels valors sagrats, com si ja no estigués clar que la família és un artifici, una construcci­ó humana i no natural, per tant.

Freud ja va augurar com un triomf de la humanitat el dia que “s’elevés l’acte responsabl­e de la procreació fins al nivell d’una acció estimada i deliberada, deslligant-lo de la satisfacci­ó obligada d’una necessitat natural”. El que cal veure en aquestes noves famílies és com s’aborden i es transmeten els enigmes que implica sempre la condició sexual de l’ésser parlant: els seus desitjos i maneres de satisfacci­ó, qüestió inevitable que cap contracte no pot substituir.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain