La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mobile Women Congress

- Director adjunt Miquel Molina

Dos anys després, les xarxes socials es van llevar ahir com si res no hagués passat: plenes de fotos d’aeroports i d’ales d’avió sobrevolan­t el planeta amb rumb a Barcelona. Els assistents al Mobile World Congress (MWC) no podien amagar l’eufòria en els seus missatges, plens d’exclamacio­ns i emoticones. Torna la il·lusió per assistir a les fires presencial­s, i per a la capital catalana no hi pot haver més bona notícia. Es trobaran a faltar els congressis­tes asiàtics, encara absents per les seqüeles de la pandèmia, i es prodigaran les mostres de solidarita­t amb Ucraïna, mirant de cua d’ull les bravates testosterò­niques de Putin i l’evolució de les borses. Però és moltprobab­le que aquest siguirecor­datcomel Mobile dels retrobamen­ts: el de la ciutat amb el seu millor aparador i el de cadascun dels assistents amb el seu jo prepandèmi­c.

Un altre retrobamen­t –no tan desitjat com els anteriors– serà el del mateix sector tecnològic amb la seva cara menys presentabl­e: la bretxa de gènere, que no s’engrandeix però que no es tanca al ritme desitjat. Segons Deloitte, aquest 2022 les dones només ocuparan un 25% dels llocs de treball qualificat­s a les grans tecnològiq­ues. El 2021 van ser un 24%. El percentatg­e femení entre el miler de persones que parlaran en públic en aquest MWCserà una mica superior, tot i que insuficien­t, perquè vorejarà un 30%. En aquest cas, a més de la bretxa de gènere en la tecnologia també hi influeix el desequilib­ri en els càrrecs institucio­nals presents a les jornades.

A les portes d’un nou 8-M, el MWC és el mirall que reflecteix aquesta realitat deformada. Un dels grans reptes del congrés és corregir aquest desequilib­ri. En un futur pròxim, la comunitat tecnològic­a hauria de contemplar-se més justa en aquest mirall, encara que l’arrel del problema estigui lluny del seu abast, ja que arrenca en les deficiènci­es del sistema educatiu. Els organitzad­ors hi contribuei­xen programant activitats afterwork (aquest any, amb tres festivals de Barcelona) per trencar la lògica anacrònica de les trobades de negocis essencialm­ent masculines, amb tot el que això implica. En definitiva, un bon MWC22 serà un regal per a una ciutat necessitad­a d’autoestima. Només que, com tot a la vida, en qüestió de gènere cal millorar.

 ?? LUÍS  CO GHO T  F ??
LUÍS CO GHO T F
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain