La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manifestac­ions multitudin­àries a Europa al crit de “Tots som ucraïnesos”

-

Desenes de milers de persones en ciutats de tots els països europeus van sortir ahir al carrer al crit de “tots som ucraïnesos” i “Stop a la guerra”. Les mostres de solidarita­t amb Ucraïna es van combinar amb el menyspreu al president rus, Vladímir Putin, a qui es va comparar amb Hitler i Stalin, un terrorista que es va demanar de perseguir pels crims de guerra que està cometent a Ucraïna.

La concentrac­ió més nombrosa va ser a Berlín. La ciutat que més va patir la guerra freda, situada a menys de 700 quilòmetre­s del front ucraïnès, va reunir més de 100.000 persones, cinc vegades més del previst per l’organitzac­ió.

A Praga hi va haver 70.000 persones a la plaça Wenceslao, escenari, el 1968, dels combats dels demòcrates contra l’exèrcit rus que va posar fi a aquella “primavera”.

L’emoció era a flor de pell a Berlín i Praga, on la memòria del domini soviètic no s’ha esborrat. La invasió d’Ucraïna ha reviscut un passat que tothom donava per superat i els pacifistes que ahir van sortir al carrer van deixar clar als seus governs que estan disposats a qualsevol sacrifici per derrotar l’exèrcit rus. A Berlín, per exemple, va ser molt ben acollida la notícia que Alemanya enviarà, per primera vegada, armes a una zona de conflicte per ajudar Ucraïna.

A Madrid hi va haver 40.000 persones, a Amsterdam 15.000 i a Copenhague­n 10.000. Les ambaixades russes en aquestes i altres capitals van reunir molts manifestan­ts. Pancartes, banderes ucraïneses, insults a Putin i càntics a favor d’Ucraïna se succeïen davant aquests edificis tancats i barrats. Igual d’emotives que a Berlín i Praga van ser les manifestac­ions en les repúblique­s bàltiques, així com en nombroses ciutats poloneses, on el temor de l’agressivit­at de Putin es combat amb un gran menyspreu.

També tenen mèrit les persones que s’hi van jugar la llibertat, i que, en molts casos, la van perdre, que es van manifestar a Moscou, Sant Petersburg i altres ciutats russes contra Putin i la guerra. L’ONG russa OVD-Info va comptar més de 2.000 detinguts en aquestes protestes, cosa que eleva a més de 5.000 els empresonat­s des de l’inici de l’ofensiva de dijous.

Molts manifestan­ts a Bielorússi­a i altres repúblique­s exsoviètiq­ues, com el Kazakhstan, també van ser detinguts.

Emigrants russos i ucraïnesos en desenes de ciutats europees es van afegir a les protestes, en un senyal d’unitat que l’estratègia bel·licista de Putin ha mirat de trencar els últims anys.

“Glòria a Ucraïna”, van corejar els manifestan­ts a Vílnius i la seva veu es va repicar per tot Europa i més enllàc

Milers d’activistes a Rússia, Bielorússi­a i altres repúblique­s exsoviètiq­ues protesten per l’agressió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain