La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Regne Unit donarà suport als civils que vulguin lluitar a Ucraïna

-

El Regne Unit està disposat a donar suport a qualsevol ciutadà que decideixi anar a Ucraïna a combatre. Ahir la secretària del Foreign Office, Liz Truss, es va mostrar disposada que aquests britànics formin part d’una brigada internacio­nal.

En declaracio­ns a la BBC,

Truss va dir que no hi haurà campanya de reclutamen­t perquè això ha de ser una decisió personal, però entén que es presentin voluntaris perquè, segons la seva opinió, lluitar a Ucraïna és molt més que defensar un territori. És lluitar “per la democràcia”, va assegurar. “Els ucraïnesos estan lluitant per la llibertat –va afegir– no d’Ucraïna, sinó de tota Europa”.

El pressent ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat als ciutadans de qualsevol país que “s’uneixin a la defensa de la seguretat d’Europa” i formin unes brigades internacio­nals, com les que van lluitar a Espanya amb el bàndol republicà durant la Guerra Civil.

“Això no es tracta només de la invasió russa d’Ucraïna, sinó el principi d’una guerra contra Europa”, va assegurar ahir Zelenski. “És una guerra contra la unitat d’Europa”, va precisar.

El president ucraïnès espera que aquests voluntaris “vinguin i es col·loquin, braç a braç, amb els ucraïnesos contra els invasors del segle XXI”.

Els països de l’OTAN han reiterat que no pensen enviar tropes a lluitar a Ucraïna.

L’ambaixador ucraïnès a Londres afirma que “un nombre colpidor” de voluntaris s’han dirigit a la seva ambaixada per anar a lluitar a Ucraïna. El Govern de Kíev ja ha dit que els acollirà amb els braços oberts. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain