La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mariner ucraïnès intenta enfonsar el iot d’un magnat rus a Mallorca

- NEKANE DOMBLÀS Pal a

La Guàrdia Civil ha detingut a Mallorca durant la matinada de diumenge un mariner ucraïnès per haver intentat enfonsar un megaiot del seu cap, el magnat rus Aleksandr Mikheev, que estava atracat a Port Adriano, un port esportiu situat a uns 30 quilòmetre­s de Palma. El mariner ha causat greus danys al iot, el Lady Anastasia, ja que ha obert diverses vies d’aigua que n’han provocat l’enfonsamen­t parcial. El vaixell està valorat en 7 milions d’euros i té la base en aquest port mallorquí.

El detingut ha assegurat en l’interrogat­ori davant el jutge que es volia venjar del ciutadà rus, que és el cap de la corporació Rostec, dedicada a la fabricació d’helicòpter­s militars i a la venda d’armes, segons avança el diari Última Hora. El ciutadà ucraïnès ha assegurat al jutge que es va sentir obligat a actuar així perquè s’estan utilitzant armes d’aquesta corporació per atacar Ucraïna i el poble ucraïnès.

En la declaració afegeix que va prendre la decisió d’intentar enfonsar el vaixell quan va veure a la televisió les imatges de l’atac rus al seu país en el moment que un míssil rus impactava contra un bloc de pisos a Kíev, ciutat d’on és originari, sense que arribés a esclatar. Després de veure aquestes imatges va demanar als altres mariners, la majoria d’ells ucraïnesos, que abandoness­in el vaixell i va començar a obrir diverses vàlvules per crear vies d’aigua que provoquess­in l’enfonsamen­t. També va tancar les vàlvules de combustibl­e i va apagar l’electricit­at.

El detingut ha confessat al jutge que la seva intenció era venjar-se d’una persona que considera responsabl­e de fabricar les armes amb què s’està atacant els seus compatriot­es. Els companys del detingut, que ha quedat en llibertat, van intentar sense èxit que canviés d’actitud.

El Lady Anastasia és un vaixell de luxe construït l’any 2001 i té 48 metres d’eslora. Té bandera de Saint Vincent i les Grenadines. Al port de Palma hi ha fondejat un altre iot de gran eslora d’un altre magnat rus, el Tango, de 77 metres d’eslora, propietat de Víktor Vekselberg, considerat un amic del president rus Vladímir Putin. ■

El ‘Lady Anastasia’ és un vaixell de luxe valorat en set milions d’euros i ha patit danys greus

 ?? V ?? Una imatge del iot malmès, el Lady Anastasia
V Una imatge del iot malmès, el Lady Anastasia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain