La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les mobilitzac­ions pacifistes afronten la desmitific­ació russa

- ANÁLISIS PEDRO VALLÍN

A ningú no se li hauria ocorregut anar a una manifestac­ió en defensa dels joves d’Altsasu (jutjats per “terrorisme” a l’Audiència Nacional després d’una baralla amb agents de la Guàrdia Civil de paisà) que digués “no a la llei antiterror­ista, no a ETA” perquè denunciar aquest abús –la mateixa sentència judicial admet que no havien de ser jutjats mai per un delicte de terrorisme– no exigia exhibir una carta de compromís amb la democràcia i contra el terrorisme. Denunciar-ho, en tot cas, hauria estat “comprar el marc de la ultradreta”, segons el mantra dels espais d’esquerres i els manuals de la guerra cultural que exigeixen no comprar mai el marc de l’adversari.

Tot i això, divendres, a la Puerta del Sol de Madrid, a la manifestac­ió contra la guerra, els lemes i pancartes contra Putin eren ensordits pels crits i banderes anti OTAN, com si els manifestan­ts pensessin que oposar-se a l’agressió del nacionalis­me rus contra el seu país veí els convertia en sospitosos de complicita­t amb la Casa Blanca.

A Espanya, el país de la Contrarefo­rma, el que va obligar diverses vegades als seus paisans a abjurar de l’islamisme i el judaisme, la proclamaci­ó pública de “la fe autèntica” sempre ha estat un salconduit de civilitat. L’acte de fe –l’abjuració pública– és la manera genuïna d’establir un filtre moral que, fins avui dia, l’esquerra espanyola havia rebutjat –cas Altsasu o cas procés– rebel·lant-se contra la necessitat de fer un petó a la bandera abans de criticar.

Tot i això, l’ofensiva russa ha fet trontollar aquesta convicció. A una part de l’esquerra, educada durant dècades en l’antiameric­anisme i en l’oposició frontal a l’imperialis­me ianqui, li han tremolat les cames a l’hora de denunciar l’agressió imperialis­ta del nacionalis­me rus.

Davant la guerra de l’Iraq, ningú no se sentia en la necessitat d’oposar-se a la invasió dels Estats Units portant pancartes que obstessin que Saddam Hussein era un tirà, i, tot i això, la proliferac­ió de lemes que qüestionen el govern ucraïnès, Occident i l’OTAN, semblen indispensa­bles perquè ara les esquerres surtin còmodes al carrer.

Mentrestan­t, el Partit Comunista rus, formació que és segona força de la Duma, denuncia que el president Vladímir Putin està aprofitant la invasió d’Ucraïna per augmentar la repressió contra l’esquerra russa. ●

Mentre l’esquerra pacifista ensenya lemes contra l’OTAN, Putin augmenta la repressió contra el PC rus

 ?? GABRIEL BOUYS / AFP ?? Pancartes, divendres, a la manifestac­ió pacifista de la Puerta del Sol
GABRIEL BOUYS / AFP Pancartes, divendres, a la manifestac­ió pacifista de la Puerta del Sol
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain