La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contrafort­s civils

- Francesc-Marc Álvaro

El relleu en el lideratge d Òmnium Cultural és més important que no sembla. Aquesta entitat va ser determinan­t en la definició d’algunes premisses clau del procés, quan Muriel Casals –molt enyorada– exercia com a veu amb gran autoritat davant dels polítics i al costat d’altres associacio­ns. Ara plega Jordi Cuixart –l’únic pres del procés situat per sobre de la picabarall­a partidista– i arriba Xavier Antich, un relleu que va acompanyat de la voluntat de repensar les estratègie­s i els missatges. El nou president ha fet una crida a “revisar els marcs amb què s’ha treballat fins ara i crear noves complicita­ts”.

Però la idea més potent expressada pel filòsof que liderarà l’entitat catalanist­a amb més socis és una altra: Òmnium evitarà l’antipolíti­ca, un toc d’atenció a qui vulgui escoltar. És evident que el biaix antipolíti­c va afectar diversos moments del procés, a vegades d’una manera tan vertiginos­a que no es percebia. A partir de l’aplicació del 155, de la presó i de l’exili, l’antipolíti­ca va ampliar la base de manera espectacul­ar, a cavall del desengany i del desconcert, a vegades per càlculs tacticiste­s o per impotència. També és rellevant que Antich hagi advertit dels perills de frivolitza­r la desobedièn­cia civil, una manera elegant de lamentar la gesticulac­ió sobreactua­da.

Òmnium ha guanyat socis mentre l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha perdut capacitat de mobilitzac­ió i de síntesi. Aquestes entitats han estat els contrafort­s civils del procés, però la primera venia de molt lluny, dels temps de la resistènci­a al franquisme. L’ANC va saber treure molta gent al carrer en un moment determinat, però s’ha extraviat quan li ha tocat ressituar-se, i, tenallada per la temptació antipolíti­ca, ha conreat un frontisme simbòlic que oblida les lliçons d’octubre del 2017. Òmnium, en canvi, ha creat i mantingut espais d’intersecci­ó en la rebotiga del procés (dins i fora del bloc sobiranist­a), amb capacitat d’influir sense voler substituir el paper dels partits.

Des d’Òmnium s’ha intentat anar més enllà del perímetre generat per les inèrcies del catalanism­e cultural de sempre, objectiu que ha tingut encerts i errors; entre els segons, vull subratllar l’aproximaci­ó ingènua –sovint desinforma­da– a molts barris i ciutats amb majoria de població castellano­parlant.

Els dos principals partits independen­tistes comparteix­en avui responsabi­litats al Govern, sense deixar de competir electoralm­ent i de discrepar en l’estratègia. Les coses han canviat molt des dels temps en què Carme Forcadell, com a presidenta de l’ANC, marcava el ritme dels esdevenime­nts amb frases com

Òmnium evitarà l’antipolíti­ca, un toc d’atenció a qui vulgui escoltar

aquella que va fer fortuna: “President, posi les urnes”. Ara som en un mentrestan­t dominat per complexita­ts molt denses, un paisatge de boira. Un filòsof pot ser el millor guia si es tracta de repensar el camí fet, però això comporta un risc enorme: el de parlar més clar que mai a la gent.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain