La Vanguardia (Català-1ª edició)

El MWC confirma la recuperaci­ó

- __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

La celebració del Mobile World Congress (MWC) d’aquest any a Barcelona és el símbol de la recuperaci­ó de les grans fires i trobades internacio­nals, que al seu torn confirmen que el món està preparat per a la tornada a la normalitza­ció econòmica i social després del més dur de la pandèmia. La guerra iniciada entre Rússia i Ucraïna no impedirà tampoc, malgrat la seva gravetat, que la gran cita anual barcelonin­a de la tecnologia mòbil rebi des d’avui la visita d’uns 60.000 participan­ts presencial­s de 183 països, a excepció dels russos, que han estat convidats a no venir. Aquesta xifra és el 65% dels 109.000 participan­ts que hi va haver el 2019, abans de la pandèmia, que es complement­aran amb molts altres de virtuals, principalm­ent a través de connexions amb la Xina i els Estats Units. Però, malgrat això, constituei­x un gran èxit després dels dos durs anys anteriors marcats per l’aguda presència de la covid al món. El 2020 va haver de suspendre’s i el 2021 endarrerir-se fins a l’estiu, amb una presència bàsicament local.

La crisi viscuda durant la pandèmia ha contribuït a estrènyer els lligams entre totes les institucio­ns, tant públiques com privades, amb els organitzad­ors del congrés, l’Associació Global de l’Ecosistema Mòbil (GSMA), amb el ja mític John Hoffman al capdavant de la direcció, que aquesta setmana ha rebut la medalla d’honor de la patronal catalana Foment del Treball. La intensa col·laboració que s’ha dut a terme entre tots va tenir el seu reflex ahir en el sopar inaugural presidit pel rei Felip VI. El mantenimen­t d’aquest esperit d’unitat en defensa del MWC és fonamental per a la continuïta­t de la celebració de l’esdevenime­nt a Barcelona, que venç el 2024. El recent nomenament del president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, com a president de la GSMA hauria de contribuir-hi, així com l’anunciada ampliació del recinte firal. Tot i això, a curt termini, el més important per consolidar la candidatur­a de futur de Barcelona és que les coses surtin perfectes en l’edició d’aquest any. El sindicat UGT, en aquesta línia, ha donat mostres de la seva voluntat que sigui així amb la suspensió de la vaga d’autobusos convocada per a aquests dies. No ha fet el mateix el sindicat de maquiniste­s de Ferrocarri­ls de la Generalita­t, que manté l’aturada anunciada, encara que la Conselleri­a de Treball ha reaccionat a temps establint uns serveis mínims del 85%, la qual cosa farà que l’impacte en els usuaris sigui mínim. Com hem dit en altres ocasions, tots hem d’anar a l’una en la defensa dels interessos de l’economia i l’ocupació de Barcelona i Catalunya.

Per a la indústria de la telefonia mundial, així com per a les principals companyies tecnològiq­ues del món, la cita anual del MWC és important. Aquest any s’hi presenten, entre d’altres, les últimes novetats en connectivi­tat i en tecnologia associades al 5G, com la intel·ligència artificial i la gestió de dades o big data. L’objectiu d’aquest any, segons els seus organitzad­ors, és explorar i avançar cap a una transforma­ció digital més fàcil per a tota la societat.

Barcelona, especialme­nt, hi guanya molt, ja que rep un impacte molt positiu per a l’hostaleria, els serveis, el transport i altres nombrosos sectors d’activitat. Els beneficis que deixarà per a la ciutat no arribaran als cinc-cents milions d’euros. Es quedaran en la meitat, aproximada­ment. Però, com hem dit, el MWC marca l’inici de la recuperaci­ó de Barcelona com a ciutat de trobada, de fires i de congressos, amb la consegüent projecció internacio­nal que això comporta. I el més important és l’impacte que el MWC té i pot tenir en les empreses tecnològiq­ues espanyoles i catalanes, així com en el seu ecosistema innovador.

Per tot això, entre moltes altres coses, cal desitjar una llarga vida al MWC a Barcelona. Com ha dit Hoffman, el creixement d’aquest congrés no té límit. ●

La unitat i la col·laboració de tots són clau per assegurar que continuï a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain