La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gates que no són Bill

- Màrius Serra

Quan es van filtrar les primeres informacio­ns que esquitxave­n el germà d’Isabel Díaz Ayuso, els titulars de premsa en van dir l’Ayusogate. Entre naps, Putins i cols, sembla que faci un any, però no fa ni quinze dies i les seves conseqüènc­ies polítiques encara són una incògnita. Gate és un dels sufixos més rendibles en la història del periodisme.

De fet, el mateix Pablo Casado ja l’havia vist associat al seu cognom l’any 2018, quan va transcendi­r la rapidesa inaudita amb què havia completat el seu expedient acadèmic a la Complutens­e i, sobretot, remasterit­zant-se a la Universita­t Rey Juan Carlos. El Casadogate es va tancar sense conseqüènc­ies i, de fet, aquell mateix estiu va arribar a la presidènci­a del Partit Popular que ara estronca l’Ayusogate.

Naturalmen­t, aquesta insistènci­a en afegir -gates prové d’un famós escàndol destapat per The Washington Post l’any 1972. El cas Watergate va esquitxar la presidènci­a de Richard Nixon fins al punt de fer-lo dimitir del càrrec l’agost de 1974. La premsa va batejar l’afer amb aquest nom tan líric (porta de l’aigua) perquè tot va començar quan algú va robar documents compromeso­s a les oficines del Comitè Nacional Demòcrata en un dels sis edificis de l’exclusiu Watergate Complex. Si el complex s’hagués dit Waterfall (salt d’aigua) ara potser parlaríem de Casadofall o d’Ayusofall.

El primer pas en la formació del nou sufix es va donar a Bordeus. No feia ni un any de la caiguda de Nixon quan la premsa va anomenar Winegate un escàndol en el poderós sector vitiviníco­la. De l’aigua vam passar al vi amb una certa coherència, però des d’aleshores la lògica analògica dels titulars de premsa va adoptar -gate com a sufix significat­iu, sempre amb l’escàndol com a rerefons, i el va començar a aplicar a tots els sectors (esports, política, economia, tecnologia, cinema, mitjans de comunicaci­ó).

Hi ha una entrada a la Wikipedia anglesa (List of -gate scandals and controvers­ies) que en conté més de dos-cents exemples en un munt de països, molts dels quals aliens a l’anglofonia. A l’espera que hi afegeixin el Barçagate de Bartomeu i l’Ayusogate, els meus favorits són dos -gates xilens: el Pacogate (2006) i el Milicogate (2015). Tots dos casos involucren uniformats, perquè paco és la denominaci­ó popular que rep la policia xilena, és a dir, els carrabiner­s, i òbviament milico es refereix als membres de l’exèrcit que, en el seu dia, va comanar Augusto Pinochet. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain