La Vanguardia (Català-1ª edició)

Huanan: zona zero del coronaviru­s

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal

L’aparició de nous virus i noves malalties s’ha acompanyat gairebé sempre d’alguna teoria de la conspiraci­ó sobre el seu origen. El 1980 la KGB soviètica va organitzar una campanya de desinforma­ció afirmant que el virus VIH era una arma biològica creada pels EUA. L’aparició del nou coronaviru­s SARS-CoV-2 a finals del 2019 a la Xina no podia ser una excepció. Des del primer moment, la majoria de científics van apuntar que el virus era probableme­nt d’origen animal i que va saltar dels ratpenats als éssers humans, possibleme­nt amb l’ajuda d’un hoste animal intermedia­ri. L’epidemiolo­gia clàssica va identifica­r aviat el mercat de Huanan, a la ciutat de Wuhan (Xina), com la zona zero on es van agrupar els primers casos. Molts d’ells tenien relació amb el mercat. Després el virus es va estendre per la ciutat. Els mercats d’animals vius (“wet markets”) són habituals en moltes parts d’Àsia. Hi ha evidències que confirmen que al mercat de Huanan es venien el 2019 animals salvatges vius per al consum humà, tot i que el govern xinès ho nega.

Fa poc es van identifica­r a Laos tres virus en ratpenats que són els més semblants al SARS-CoV-2 trobats fins ara. El més que probable origen natural del coronaviru­s està prou demostrat. La mala notícia és que hi podria haver diversos coronaviru­s més amb capacitat potencial per infectar els éssers humans.

Tres treballs fets públics recentment, encara no revisats ni publicats en revistes biomèdique­s, apunten de nou al mercat de Huanan com a epicentre i origen de la pandèmia, ja el de

El SARS-CoV-2 és d’origen natural; les noves dades indiquen que ni és una arma biològica ni s’ha manipulat genèticame­nt

sembre del 2019. L’anàlisi espacial i genètica dels primers casos i els casos posteriors indica que la transmissi­ó comunitàri­a de la covid va començar al mercat de Huanan. A les parades de venda del mercat es van obtenir mostres ambientals i de superfície­s positives per a aquest coronaviru­s. És probable que el salt del virus a l’espècie humana es produís a finals de novembre del 2019.

Queda espai per a la teoria de la conspiraci­ó? Molt poc, encara que n’hi haurà fins que no es pugui provar o desmentir qualsevol altra hipòtesi. L’Institut de Virologia de Wuhan, un laboratori d’alta seguretat biològica on s’estudien virus, és a prop del mercat, a l’altre costat del riu Yangtzé. Podem descartar que de manera accidental un treballado­r de l’institut es contaminés amb un SARS-CoV-2 i l’encomanés fora? No podem, però és improbable. Desafortun­adament, el govern xinès no ha estat transparen­t i no va facilitar la feina d’una comissió internacio­nal d’investigac­ió de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). Un informe de la CIA va admetre que no era possible aportar més dades al respecte. El SARS-CoV-2 és d’origen natural. Ni és una arma biològica ni s’ha manipulat genèticame­nt. La natura i com ens hi relacionem és l’origen més probable de la pandèmia de la covid. Epidemiolo­gia clàssica.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain