La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que vaig aprendre (de la cria) del pop

La planta d’aqüicultur­a de Nueva Pescanova entrarà en funcioname­nt a finals del 2023 a Las Palmas

- ANTONIO CERRI O

Els consumidor­s menjaran aviat pops criats en captivitat? Seran les piscines que els acullin un lloc adequat? Ha canviat la percepció social sobre aquest mestre del camuflatge, després de l’èxit de la pel·lícula Lo que el pulpo me enseñó, Oscar al millor documental? Són preguntes que es poden formular una vegada que el Grup Nueva Pescanova ha confirmat a aquest diari el seu pla per construir una planta de cultiu de pop al Puerto de la Luz de Las Palmas (Gran Canària). Els estudis estan en fase avançada i el projecte executiu amb tots els detalls tècnics “s’està elaborant en aquests moments”, diuen fonts de l’empresa.

La previsió és que la planta entri en servei a finals del 2023; i que vagi incrementa­nt la comerciali­tzació fins a un màxim de 3.000 tones anuals el tercer any de funcioname­nt.

“De la mateixa manera que es crien gallines o vaques i hi ha cultius de salmons, existeix la possibilit­at de conrear pops, però s’ha de garantir un mínim de benestar animal”, assenyala Roger Villanueva, investigad­or de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). “Serà un projecte pioner al món i estarà en la vanguàrdia de les millors pràctiques de benestar animal i sostenibil­itat ambiental”, diu Pescanova.

La demanda mundial del pop comú ( Octopus vulgaris) ha comportat un gran increment de captures. El 2018 es van pescar a tot el món més de 377.000 tones, i només tres països (Xina, Mèxic i Marroc) van representa­r més d’un 50% de la producció. Una de les regions del món on es consumeix més pop és Galícia. No n’hi ha prou amb les captures a la seva costa per atendre la demanda, per la qual cosa el pop (a constant alça de preus) s’ha d’importar des de Mauritània i el Marroc.

Les expectativ­es sobre aquesta activitat van rebre un fort suport després dels avenços de les investigac­ions iniciades el 2014 (per l’Institut Espanyol d’Oceanograf­ia, IEO) que van obrir la porta a la cria dels pops des de la seva fase larvària fins a adult. L’ús d’una nova tècnica permet elevar la supervivèn­cia de les larves, veritable nus gordià per a aquests projectes, ja que en el seu desenvolup­ament l’animal canvia de funció i d’alimentaci­ó quan baixa de la columna d’aigua i es diposita en el fons marí per adquirir la morfologia adulta. “La fase més complicada per a la cria del pop és la de les larves”, explica Roger Villanueva. Una cria es pot convertir en adult de més d’un quilo en un any. Per això, pot ser tan atractiva la seva explotació industrial.

Els pops són animals intel·ligents i amb un sistema nerviós bastant desenvolup­at. Tot i això, mentre el seu ús en laboratori i centres d’experiment­ació comporta estrictes requisits (permís de comitès ètics i d’autoritzac­ió de les administra­cions competents), no existeixen regulacion­s sobre les seves condicions de vida en piscifacto­ries (densitat de pops per metre cúbic, per exemple). També són encara “bastant desconegud­es” els indicadors per determinar­ne l’estrès o els requerimen­ts sanitaris, diu Roger Villanueva.

El Grup Nueva Pescanova sosté que els grups de pops s’adapten amb normalitat als hàbitats de la piscina i sense que es produeixin agressions per la territoria­litat, segons les investigac­ions de l’IEO. També invoca “una solució avançada de zootècnia” mitjançant la qual el pop redueix els seus desplaçame­nts de propulsió (típica reacció com a resposta de perill o fu

Diversos grups defensors dels animals s’oposen a les granges industrial­s per a pops

gida davant els seus depredador­s) i dona prioritat al “seu moviment més natural i habitual a través dels braços”, cosa que “evita danys per col·lisió i es redueix l’estrès de l’animal”.

Nova Pescanova promet que la planta de les Canàries disposarà d’instal·lacions “dissenyade­s per complir amb tots els criteris conformes a la legislació mediambien­tal i de benestar animal”. L’empresa es compromet a garantir una dieta i un entorn “adequats” per no impedir el comportame­nt natural, evitar lesions i malalties (amb diagnòstic­s ràpids), i reduir al mínim les fonts de temor, angoixa i estrès.

Dissabte, en una concentrac­ió a Barcelona, activistes de Rebel·lió Extinció, Animal Save i PACMA van expressar el seu rebuig que “aquests animals salvatges fascinants, intel·ligents i sensibles siguin víctimes d’aquesta explotació” i visquin en granges industrial­s. Van denunciar que els impactes ambientals de la cria del pop són incompatib­les amb les directrius de la UE per assegurar una aqüicultur­a sostenible. ●

 ?? ?? Imatge de la pel·lícula Lo que el pulpo me enseñó, en què es documentav­a la curiosa relació entre el protagonis­ta del film i un pop
Imatge de la pel·lícula Lo que el pulpo me enseñó, en què es documentav­a la curiosa relació entre el protagonis­ta del film i un pop

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain