La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com podem frenar la progressió dels càncers més agressius?

- NÚRIA JAR

Les cèl·lules necessiten adaptar-se a l’estrès cel·lular per sobreviure, també les cèl·lules del càncer. Per fer-ho expressen una proteïna que està associada al mal pronòstic d’alguns tumors especialme­nt agressius, com el càncer de pàncrees o de pulmó. Aquestes malalties oncològiqu­es no tenen mètodes de detecció precoç i les taxes de mortalitat continuen sent elevades, d’aquí la importànci­a de desenvolup­ar nous tractament­s.

La Fundació HiTT prova d’identifica­r molècules que siguin capaces d’inhibir aquesta proteïna en el càncer d’estómac, que també presenta un metabolism­e elevat per satisfer les demandes energètiqu­es de la proliferac­ió descontrol­ada de les cèl·lules tumorals.

“Desenvolup­arem el fàrmac des de zero, és una investigac­ió a llarg termini que requereix molts anys i esforç”, comenta Maria Buxadé, responsabl­e principal d’aquest projecte. L’objectiu és desenvolup­ar una teràpia selectiva, eficaç i no tòxica contra tumors altament metabòlics i proliferat­ius basada en la inhibició d’aquesta proteïna.

Els científics començaran amb experiment­s in vitro amb línies cel·lulars de tumor gàstric.

Un cop hagin identifica­t molècules candidates per inhibir aquesta proteïna que els permet adaptar-se i proliferar, es provaran aquelles que tinguin caracterís­tiques necessàrie­s per convertir-se en fàrmac en models animals de tumors gàstrics.

Aquesta mena de càncer és un dels cinc tumors amb més incidència i mortalitat mundialmen­t, segons el Global Cancer Observator­y de l’Agència Internacio­nal de la Investigac­ió del Càncer de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut.

 ?? ?? Maria Buxadé
Maria Buxadé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain