La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’escurçamen­t dels telòmers amb l’edat causa malalties”

María Blasco Directora del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es

- NÚRIA JAR

La fibrosi pulmonar i la cardíaca són malalties associades amb l’envellimen­t. La biòloga María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es (CNIO) a Madrid, ja havia demostrat en investigac­ions anteriors que l’escurçamen­t dels telòmers, unes estructure­s que protegeixe­n el material genètic i es desgasten amb el pas del temps, estan en l’origen d’aquestes patologies. Ara ha observat que passa el mateix en la fibrosi renal, que és “una de les malalties més freqüents associades amb l’envellimen­t”, diu la investigad­ora, que adverteix sobre l’augment d’aquest tipus de patologies relacionad­es amb l’edat.

Quina és la relació entre l’envellimen­t i la malaltia?

Hi ha alguna cosa en el procés d’envellimen­t de les nostres cèl·lules que origina i contribuei­x a les malalties degenerati­ves. En el meu grup fa més de vint anys que estudiem un dels processos moleculars que fan que les nostres cèl·lules envelleixi­n, que és l’erosió d’unes estructure­s que protegeixe­n els nostres cromosomes que es diuen telòmers. Quan els telòmers s’erosionen i ja són molt curts, amb això n’hi ha prou per induir malalties.

Què són els telòmers?

Si el material genètic és com el cordó d’una sabata, els telòmers serien just el plàstic que hi ha al final. És a dir, són estructure­s protectore­s del cordó, que seria l’ADN de les cèl·lules, essencial per a la vida. Però com que les nostres cèl·lules s’han de multiplica­r per regenerar els teixits, i això passa al llarg de tota la nostra vida per anar reparant danys, els telòmers són cada vegada més curts.

Com van arribar a la conclusió que els telòmers curts també causen fibrosi renal?

Vam fer models animals que tenien telòmers normals i curts, i els vam exposar a dosis altes d’àcid fòlic, que té efectes nocius al ronyó. Aquesta vitamina no va fer res als ratolins amb telòmers normals. En canvi, els que tenien els telòmers curts, que és una cosa que passa als ratolins vells o en les persones grans, van ser més susceptibl­es a desenvolup­ar fibrosi renal. Els telòmers curts són necessaris perquè hi hagi aquests processos degenerati­us, cosa que té molt de sentit, perquè sabem que els telòmers es van escurçant tal com envellim i que malalties com la fibrosi renal són malalties de l’envellimen­t.

Per què van desenvolup­ar un altre model de ratolí al qual li faltava una proteïna?

Va ser una altra manera de demostrar el mateix. I si induïm disfunció dels telòmers i fem que no funcionin? Això es pot fer genèticame­nt sense cap tractament ni res, simplement generant ratolins que tenen telòmers que no funcionen. D’aquesta manera vam veure el mateix. Amb això vam demostrar que realment els telòmers són en l’origen d’aquesta patologia degenerati­va de dues maneres diferents.

El càncer també s’associa amb l’envellimen­t i els telòmers curts?

En aquest treball no només hem identifica­t els telòmers curts com una de les causes de la fibrosi renal, sinó que hem vist que aquest procés de plasticita­t cel·lular també està implicat en el càncer, ja que les cèl·lules canvien la identitat cap a una altra de més tumoral. Els telòmers curts poden ser a l’origen de processos que poden donar lloc o bé a processos d’envellimen­t com la fibrosi o a processos coneguts d’iniciació del càncer. El càncer també és una malaltia associada amb l’envellimen­t.

Quina és l’aplicació que tenen aquests descobrime­nts? Identifica­r els telòmers curts com una diana terapèutic­a. És a dir, podem pensar a desenvolup­ar tractament­s que corregeixi­n aquests telòmers curts per frenar o curar la progressió de malalties degenerati­ves que ara com ara no tenen tractament. La fibrosi renal no es pot corregir. L’únic tractament és o bé diàlisi o bé trasplanta­ment de ronyó. Seria ideal si, quan es diagnostic­a aquesta patologia, es pogués donar algun tractament, perquè el ronyó torni a ser capaç de regenerar-se i torni a ser funcional.

Pensem que l’origen d’aquestes malalties està relacionat amb l’envellimen­t de les nostres cèl·lules.

Ja han identifica­t alguna teràpia?

Hem desenvolup­at una teràpia gènica que hem publicat en altres treballs capaç de produir telomerasa, un enzim que és capaç d’allargar els telòmers. Això apunta a un possible medicament que activi la telomerasa.

Provaran aquesta teràpia per corregir la fibrosi renal en ratolins?

Amb el meu grup del CNIO, en col·laboració amb Fàtima Bosch, de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), hem creat la start-up Telomere Therapeuti­cs, que generarà aquest medicament per provar-lo en humans en les indicacion­s de fibrosi pulmonar i fibrosi renal. La nostra intenció és provar-lo immediatam­ent en assajos clínics en humans. ■

La novetat Tenir els telòmers curts causa fibrosi renal, una patologia de l’envellimen­t

El futur Blasco ha creat una ‘start-up’ per obtenir un tractament que allargui els telòmers

 ?? DANI DUCH ?? María Blasco davant de l’entrada principal del CNIO, a Madrid
DANI DUCH María Blasco davant de l’entrada principal del CNIO, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain