La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons turístics arriben a Barcelona amb 50 milions i a zones rurals amb 25

La Generalita­t prioritza aquest any els projectes a l’interior i parcs naturals; el 2023, el turisme de sol i platja

-

El calendari apressa. La segona i tercera convocatòr­ies per distribuir els fons europeus Next Generation en matèria de turisme ja estan definides. La Generalita­t disposarà de 75 milions per distribuir aquest any i 50 milions més per al 2023.

La primera convocatòr­ia, la de l’any passat, va disposar de 69 milions, amb què la Generalita­t va finançar 19 dels 75 projectes presentats, no sense certa polèmica. “Hi va haver moltes propostes i molt diferents, perquè som un país amb una oferta turística molt atomitzada; aquesta vegada hem volgut donar una visió més de conjunt, més estratègic­a”, afirma la directora general de Turisme de la Generalita­t, Marta Domènech.

Per això, la convocatòr­ia d’aquest any tindrà dos grans paquets: el de Barcelona ciutat i el dels projectes de desenvolup­ament turístic rural. “El ministeri ha fixat que Madrid i Barcelona, com a destinacio­ns urbanes, podran disposar d’entre 10 i 50 milions d’euros”, explica Domènech. Així, dels 75 milions disponible­s, 50 està previst destinar-los a la capital catalana i 25 es distribuir­an entre els projectes que es presentin i que estiguin relacionat­s amb els espais naturals i territoris rurals amb identitat turística.

Els projectes, que es desenvolup­en en tres anys, hauran d’encaixar amb els plans territoria­ls de sostenibil­itat que pretenen millorar les destinacio­ns turístique­s augmentant la seva competitiv­itat, incorporan­t la sostenibil­itat i la digitalitz­ació i fomentant la cohesió territoria­l. “Mai abans no s’havien injectat tants diners en projectes turístics”, insisteix Domènech.

Està previst que el ministeri doni la llum verda durant els pròxims dies i que la convocatòr­ia pugui llançar-se a finals de març o principis d’abril. Una vegada presentats els projectes, la Generalita­t disposarà de dos mesos per avaluar-los i adjudicar els fons. Les propostes finançades suposen una inversió mínima d’un milió d’euros, cosa que dificulta que municipis petits puguin plantejar-se presentar un projecte en solitari. No en va, l’IVA (210.000 euros) ha d’assumir-lo l’administra­ció que impulsa la inversió.

“La cohesió territoria­l és molt important i valorem els projectes que impulsen coordinada­ment diversos municipis o a través d’un consell comarcal o de les diputacion­s”, afirma Domènech. A la convocatòr­ia es valoraran aspectes com ara la recuperaci­ó ambiental i la connectivi­tat ecològica

El Govern espera llançar la convocatòr­ia per finançar els projectes d’aquest any a finals de març

d’infraestru­ctures verdes, la restauraci­ó i conservaci­ó del paisatge, el foment de l’economia circular o la promoció de productes agroalimen­taris locals.

De cara al 2023, els 50 milions d’euros dels fons es destinaran a projectes que impulsin i renovin la destinació turística de sol i platja. Segons els plans territoria­ls definits per Turisme de la Generalita­t, es destinaran a projectes de fins a 5 milions d’euros per a destinacio­ns de sol i platja molt internacio­nalitzats i de fins a 2 milions per a destinacio­ns de sol i platja mixtes, que també incorporen segones residèncie­s i residèncie­s vacacional­s. Tant en aquesta convocatòr­ia com en la d’aquest any, els projectes s’avaluaran entorn del compliment de quatre eixos: transició verda i sostenible; eficiència energètica; transició digital i competitiv­itat. El comitè d’avaluació està format per dos representa­nts del Govern, dos del ministeri i un de la Federació de Municipis. ■

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un autobús turístic a Barcelona durant la campanya de Nadal
ÀLEX GARCIA Un autobús turístic a Barcelona durant la campanya de Nadal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain