La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com cal regalar una inversió

- Enric Sierra

Les dificultat­s que ha posat l’Ajuntament de Barcelona perquè el Primavera Sound, el principal festival de música del sud d’Europa, es faci en dos caps de setmana consecutiu­s han portat els organitzad­ors a buscar-se la vida fora. I com que aquest esdevenime­nt internacio­nal és molt llaminer, no li han faltat nòvios per acollir-lo. D’aquesta manera, Madrid va estendre la mà ràpidament i va oferir tota mena de facilitats per acollir el Primavera Sound. No en va, la capital d’Espanya acumula una llarga tradició d’adoptar iniciative­s nascudes a Barcelona.

Així ha estat com Barcelona ha perdut la possibilit­at que el seu festival de capçalera creixi i ha renunciat que augmentin notablemen­t els beneficis econòmics inqüestion­ables que reverteixe­n en la ciutat i en els seus ciutadans. Aquest impacte positiu es podia haver quedat el 100% a Barcelona, però es repartirà amb Madrid sense que la capital del Regne hagi aportat res en l’esforç de promoció i creixement dut a terme durant els vint anys de trajectòri­a d’aquest festival. Ara que

Barcelona inverteix 20 anys en el Primavera Sound i deixa que Madrid es quedi la meitat del pastís

l’esdevenime­nt és un èxit indiscutib­le, regalem la meitat del pastís al competidor més potent que té Barcelona a Espanya. El negoci d’en Robert i les cabres, vaja.

Per si la situació no fos prou desgraciad­a, el missatge que va llançar el govern municipal per comunicar aquest despropòsi­t no té pèrdua. M’imagino que hi va haver una reunió d’urgència per estudiar com es podia explicar positivame­nt a l’opinió pública el que sens dubte era una mala notícia i se’ls va ocórrer dir que compartir la seu del Primavera Sound amb Madrid era “una excel·lent notícia” perquè demostra la capacitat de Barcelona d’exportar esdevenime­nts culturals que són l’enveja d’altres ciutats.

On queda la inversió com a ciutat per impulsar aquest festival? De debò és això el que volem de Barcelona? Volem que sigui una mena de la Masia de grans idees perquè d’altres se n’aprofitin? A un altre nivell, és com si ens alegréssim que aquí invertim en la formació de metges, enginyers o profession­als d’alt valor perquè després marxin a altres països a crear-hi riquesa. Si som incapaços de conservar els pocs punts forts que tenim en un món tan competitiu i amb tanta oferta millor que Barcelona, serà difícil prosperar i ens quedarem, a tot estirar, en simple incubadora de talent. Potser és el que realment es vol des del govern i no ens n’hem assabentat.

Avui comença el Mobile World Congress i moltes ciutats tornaran a mirar Barcelona amb enveja i amb l’ambició de convertir-se en seu d’aquesta fira mundial. Fa temps que hi ha moviments en aquest sentit, sense èxit fins ara. Esperem no donar peu a les esperances d’aquestes ansioses aspirants a arrabassar la capitalita­t barcelonin­a, perquè de ganes no en falten.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain